BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lockhart: fellendülőben az amerikai gazdaság a több éves recesszió után

Nem kell aggódniuk a közel-keleti befektetőknek az amerikai kincstárjegyekben elhelyezett befektetéseik biztonsága miatt, hiszen az amerikai gazdasági több éves recesszió után a fellendülés egyre több jelét mutatja - mondta az Federal Reserve Bank of Atlanta (Atlanta Fed) elnöke Dennis Lockhart vasárnap Dubaiban.

Az amerikai állampírok továbbra is kiváló likvid befektetési lehetőséget kínálnak a dollár globális tartalékdeviza szerepének és általános elfogadottságának köszönhetően - mutatott rá Lockhart, hozzátéve, hogy az energiahordozókban gazdag országok a jövőben minden bizonnyal diverzifikálni fogják kötvénybefektetéseiket. Kifejezte reményét azonban, hogy a befektetők a jövőben is a dollárt tekintik majd az egyik preferált befektetési eszközüknek.

Rámutatott, hogy a dollár globális tartalékdevizaként betöltött szerepe a hat évvel ezelőtt kezdődött pénzügyi válságban valóban megkérdőjeleződött és a jövőben valamelyest gyengülhet is. Rámutatott azonban, hogy belátható időn belül a dollár szerepében lényeges változás nem fog bekövetkezni. "Közel- és középtávon nem látok egyetlen olyan devizát sem, amelyik át tudná venni a dollár szerepét és bízom benne, hogy a dollár mind tartalékdevizaként, mind befektetési eszközként továbbra is nagy megbecsülésnek örvend majd" - mondta Dennis Lockhart. "A dollárnak van a legmélyebb tőkepiaca a világon, ami nagyon fontos szempont a befektetők szemében, és úgy látom, hogy az amerikai gazdaságnak mind a fundamentumai, mind a ciklikus aspektusai a javulás jeleit mutatják, ami bíztató jel a dolláreszköz tulajdonosok számára" - fogalmazott.

Az amerikai gazdaság növekedési üteme a második negyedévben elérheti az évi 3 százalékot is, de azt, hogy a növekedés fenntartható lesz-e, még egy jó ideig nem fogjuk biztosan tudni - mutatott rá Lockhart.

"Még hónapokig, vagy akár negyedévekig nem lehetünk biztosak abban, hogy az amerikai gazdaság minden kétséget kizáróan tartós növekedési pályára lépett a 3 százalékos ütemmel" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ez az ő személyes véleménye és bár részt vesz az üléseken, az idén nem rendelkezik szavazati joggal a Fed monetáris döntéshozó testületében, a FOMC nyíltpiaci bizottságban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed Lockhart szerint az idén októberre vagy decemberre ér a gazdaságösztönző célú kötvényvásárlási program kivezetésének a végére, a kamatemelés kérdése pedig a jövő év második felében jöhet először szóba.

A Fed 2008 vége óta tartja zéró-közeli szinten az egynapos kamatot a gazdaság recesszióból való kilendítésének elősegítése végett. A foglalkoztatási helyzet javulásának jeleire azonban tavaly decemberben megkezdte a szintén gazdaságösztönző céllal életbe léptetett kötvényvásárlási program havi keretösszegének fokozatos csökkentését. A Fed jelenleg az eredeti 85 milliárd dollár helyett havonta 45 milliárd dollárért vásárol kötvényeket a hitelfinanszírozási költségek leszorítása értekében.

Dennis Lockhart közölte, hogy a tavaly szeptemberben kísérleti jelleggel bevezetett "reverz-repo" monetáris politikai eszköz sikeresnek bizonyult a rövid távú kamatok szabályozásában és a Fed valószínűleg állandósítja is a használatát. A "reverz-repo" művelet keretében bankok és pénzintézetek pénzt helyeznek el a Fednél kincstárjegyek egynapos kölcsönbe vétele ellenében.

"Bízom benne, hogy a reverz-repo bekerül az állandó eszköztárunkba és hasznos szerepet játszik majd a rövid távú kamatlábak szabályozásában" - mondta Dennis Lockhart az Atlanta Fed elnöke az American Business Council of Dubai által a Dubai International Financial Centre-ben rendezett konferencián.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.