BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatért a válság előtti bizalom

Idén tavaszra a 2003-2007-es időszakban tapasztalható szintre emelkedett a befektetői optimizmus régiónkban.

A Deloitte befektetői bizalmi indexe már a harmadik egymást követő félévben mutat pozitív tendenciát, amire 2009 vége óta nem volt példa. A közép-európai intézményi magántőke és kockázati tőke-befektetők körében végzett felmérés szerint egy év alatt hatszorosára (61 százalékra) nőtt azok aránya, akik a gazdasági feltételek javulására számítanak a következő hat hónapban.
 
 A pozitív várakozásokkal összhangban a következő félévben a pénzügyi befektetései hatékonyságának növekedésével számol a magántőke és kockázati tőke-befektetők kétharmada, ami a legmagasabb arány 2005 tavasza óta. A gazdasági környezet kedvező megítélése a piaci aktivitással kapcsolatos várakozásokban is visszaköszön. A következő időszakban a szerződéskötések számának növekedését váró válaszadók aránya tavaly őszhöz képest a duplájára, több mint 62 százalékra nőtt. A piaci aktivitás növekedésére ösztönzőleg hat az is, hogy a válaszadók 27 százaléka szerint a következő hat hónap során könnyebb lesz majd hitelfinanszírozáshoz hozzájutni. Ez az elmúlt három év legnagyobb befektetői bizalmát mutatja a hitelpiacokkal kapcsolatban.
 
Pozitív fejlemény az is, hogy a tőkeemelést tervező válaszadók aránya is több mint kétszeresére (19 százalékra) emelkedett az elmúlt fél év során. Nem változott azoknak az aránya az elmúlt fél évben, akik a következő fél év során többet kívánnak venni, mint eladni (46 százalék). Közel kétszeresére nőtt viszont azoké, akik több eladást terveznek, mint vásárlást (35 százalék). Ez a változás elsősorban azzal van összefüggésben, hogy növekszik azoknak a befektetőknek az aránya, akik új tőke bevonását tervezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.