BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Amazon is küzd a bizottsággal

Trösztellenes eljárást indított az Európai Bizottság (EB) az Amazon ellen. A szervezet hivatalos közlése szerint a könyvkiadókkal az elektronikus könyvek terjesztésére kötött szerződések miatt indult a vizsgálat, amelyek a piaci versenyt igencsak korlátozó feltételeket tartalmaznak. Így például olyan kitétel szerepel bennük, amely szerint kötelesek tájékoztatni az Amazont, ha a társaság versenytársának kedvezőbb feltételek mellett adnák át az e-könyvek forgalmazási jogát, illetve megtenni mindent annak érdekében, hogy a vállalat legalább annyira jó ajánlatokat kapjon, mint riválisai. Margrethe Vestager az Európai Unió versenyügyi biztosa az eljárás kapcsán elmondta, hogy feladata, hogy biztosítsa, az Amazon megállapodásai a könyvkiadókkal nem sértik a fogyasztók érdekeit azáltal, hogy gátolják más e-könyv forgalmazók fejlesztéseit és hatékony versenyét a vállalattal. Azt ugyanakkor a versenyügyi biztos is elismerte, hogy az Amazon fontos szerepet játszott és komoly sikereket ért el az elektronikus könyvek piacának felfuttatásában.

Nem ez az első alkalom, amikor az Európai Bizottság a trösztellenes szabályok megsértése miatt vizsgálatot indít az e-könyvek piacán. Az EB még 2011-ben a szervezet azért kezdeményezett eljárást, mert felmerült a gyanúja annak, hogy az Apple és öt nemzetközi könyvkiadó kartellezett, hogy korlátozzák az árversenyt az elektronikus könyvek szegmensében. Az érintett vállalatok 2012 decemberében majd 2013 júliusában olyan vállalásokat tettek, amelyek eloszlatták az Európai Bizottság aggályait, így végül büntetés kiszabása nélkül zárták le azt a vizsgálatot.

Azt nem lehet tudni, hogy az eljárás meddig tart majd, az EB hivatalos közlése szerint ugyanis nincs jogszabályban megállapított határidő annak lezárására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.