BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fegyverkeznek a magyarok

Kevesebb éles, de jóval több gáz- és riasztófegyver birtoklására van engedély, mint öt évvel ezelőtt.

Kevesebb éles önvédelmi lőfegyver van magánkézben, mint öt éve, jelentősen nőtt azonban a gáz- és riasztófegyver birtoklására adott engedélyek száma - írja a Népszabadság. Inkább vidéken fegyverkeznek az emberek.

Országosan 5683 magánszemélynek van engedélye önvédelmi lőfegyver tartására. Ők az ORFK nyilvántartása szerint összesen 6650 fegyvert birtokolnak. Rajtuk kívül még 366 vagyonvédelmi vállalkozás összesen 3876 lőfegyverrel rendelkezik. Arról a rendőrségnek nincsenek adatai, hogy a vállalkozások kezében lévő lőfegyvereket ténylegesen hányan használják.

Öt éve a magánkézben lévő önvédelmi lőfegyverek száma még meghaladta a 8500-at. Eközben 2010 és 2015 első fél éve között 48 204-ről 56 292-re nőtt „a gáz- és riasztófegyverek önvédelmi célú viselésére kiadott engedélyek száma".

A riasztófegyverek pontos száma azonban ennél nagyobb is lehet, mivel ahhoz nem kell engedély, hogy valaki otthon, a lakásában tartson gáz- vagy riasztófegyvert. Piaci források szerint a kétszázezret is elérheti a magánkézben lévő önvédelmi fegyverek száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.