BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halott az új lakások piaca, de a használtaké robbant

Több eladás

Az idei év első felében tovább élénkült a lakáspiaci forgalom. A tavalyi év azonos időszakához képest a 30 százalékos bővülés teljes egészében a használtlakás-piaci folyamatok hatása – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványából. Az év eleje óta eddig regisztrált újlakás-értékesítések száma a 800-at sem éri el, ami a csaknem 48 ezer eladott lakásnak mindössze 1,6 százaléka.

A használtlakás-árak 2014 első negyedéve óta tartó emelkedése 2015 első és második negyedévében felgyorsult. A 2014-re jellemző negyedévenkénti 2 százalékos emelkedést az idei első első negyedévben 5, majd a második negyedévben 3 százalékos drágulás követte, így 2015 második negyedévében egy átlagos használt lakás 13 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban.

Emelkedő árak

Az új lakások ára szintén emelkedett, az alacsony forgalom miatt azonban az új lakások árindexét nagyobb ingadozás jellemzi. 2015 első negyedévében 8, a második negyedévben 2,1 százalékkal volt drágább egy új lakás, mint egy évvel azelőtt. 2015 első és második negyedévében 710, illetve 1386 új lakás épült értékesítési céllal, ez megegyezik az egy évvel korábbival. Az ismert újlakás-eladások száma ennél is kevesebb, 507 az I. és 268 a második negyedévben. Így – bár a kiadott építési engedélyek száma folyamatosan nő – az új lakások piacán egyelőre nincs jele fordulatnak.

Az idei első felében a használt lakások piacán a megelőző év átlagos árszintjéhez képest 9,7 százalékos tiszta áremelkedés következett be. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kerülnének többe a lakások, ha ebben az évben ugyanazokat adták volna el, mint egy évvel korábban. Azonban a jelenleg ismert adásvételek minőségi összetétele alacsonyabb az előző év azonos időszakinál (az összetételindex 4,0 százalékkal csökkent), így a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára ennél kisebb mértékben, 5,2 százalékkal emelkedett

A használt lakások árszintje 2015 második félévében már 2,9 százalékkal meghaladta a 2010. évit, de a válság előtti, 2008. évi szinttől még 4,7 százalékkal elmaradt. A 2015-ben eladott új lakások ára megközelítette a 2008. évi szintet, és számottevően, 7,2 százalékkal meghaladta a 2010. évit.

Budapest mindent visz

A jelenlegi lakáspiaci fellendülés sajátossága, hogy leginkább a nagyobb városok többlakásos részpiacán nőtt a tranzakciók száma. 2015 első negyedévében a Budapesten és a megyeszékhelyeken található többlakásos társasházak lakásai adták a teljes lakáspiaci forgalom felét. Ilyen magas arány a megfigyelések során eddig nem fordult elő.

A 2015 második negyedévi adatok a nagyvárosi többlakásos piac 47 százalékos részesedését mutatják, az összes adat beérkezésével azonban várhatóan ez az arány is emelkedni fog. 2015. I. negyedévben az ingatlanpiacon eladott panellakások aránya 13, a II. negyedévben 12 százalék volt.

Sokkal olcsóbb egy vidéki lakás

A 2015 első félévében eladott használt lakások átlagos ára 10,8 millió forint volt, 500 ezer forinttal több, mint 2014-ben. Az eladott lakások átlagára Budapesten 1 millió forinttal nőtt, így egy használt lakás átlagos ára 15,5 millió forintra emelkedett. A megyeszékhelyeken 9,7, a városokban 9, míg a községekben 5,8 millió forint volt az átlagos lakásár, utóbbi két kategóriában ez nem éri el az egy évvel korábbit.

Az agglomerációkon kívüli községekben az árak szintje továbbra is alacsony, és bár 2014-ben elmozdult a mélypontról, 2015-ben nem emelkedett tovább. Ott egy lakás átlagos ára 2015 első negyedévben 4, a második negyedévben 3,9 millió forint volt.

Budapesten a használt lakások négyzetméterára 240-ről 268 ezer forintra nőtt 2015 első felében. A községi lakások négyzetméterára (65 ezer forint) kevesebb mint egynegyede a budapestinek, míg az agglomerációkon kívüli községekben csak 48 ezer forint.

Milliós eltérés épületen belül

A földszinti lakásokhoz képest az 1–3. emeleten mintegy 10 ezer forinttal magasabb a lakások négyzetméterára. A 4. emeleten viszont az árak már kissé elmaradnak a földszinti lakásokétól. (A nagymértékű áresés az olyan eladásokkal magyarázható, ahol a 4. a legfelső emelet.) A lakások négyzetméterára a 6. emeleten 15, a 7–9. emeleten 20, a 10. emeleten 34 ezer forinttal alacsonyabb a földszinti lakásokénál. Ezek szerint – a budapesti lakótelepeken átlagosan értékesített 51 négyzetméteres lakásnagysággal számolva – emelettől függően a 2 millió forintot is meghaladhatja az azonos épületben eladott lakások árkülönbsége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.