BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: súlyos humanitárius szükséghelyzet alakult ki Budapesten

Helyes döntés volt a Magyarországon Nyugat felé gyalog elindult menekültek beengedése Németországba tavaly szeptember elején - mondta Angela Merkel német kancellár.

Angela Merkal a Ruhr Nachrichten című német lapban megjelent interjúban nemmel válaszolt arra a kérdésre, hiba volt-e a Magyarországon elindult menekültek beengedéséről tavaly szeptember 5-re virradóra hozott döntés, és kiemelte: figyelembe kell venni, hogy a korábban kibontakozott fejlemények révén augusztusban és szeptemberben kiéleződött a helyzet, hiszen egyre többen keltek át gyalog Magyarországról Ausztriába, és "Budapesten súlyos humanitárius szükséghelyzet" alakult ki.

A menekültek beutazásának engedélyezése Magyarországról Németországba "szükséges és helyes" döntés volt - tette hozzá Angela Merkel. Mint mondta, "ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége a háború és a terror elől menekült hozzánk Szíriából és Irakból", és "humanitárius kötelességünk volt segíteni és ellátni őket".

A Németországba érkező menekültek számának "tartós csökkentéséhez" a Törökországgal folytatott együttműködésre is szükség volt, "erre már (tavaly) augusztusban nyilvánosan rámutattam" - jegyezte meg a kancellár. Az Ankarával ősszel kezdett együttműködés kedvező hatású volt, hiszen már decemberben jelentős mértékben csökkent az érkezők száma, a Törökországban élő menekültek ellátása pedig javult - mondta.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]fotó: AFP fotó: AFP[/caption]Kiemelte: a kormány "nagy feladatoknak állt neki", hogy ne ismétlődjék meg a tavalyi helyzet. Először is fel kell számolni a "bűnöző embercsempészek" üzleti modelljét, másodszor "meg kell tanulnunk jobban védeni és ellenőrizni európai külső határainkat", harmadikként pedig többet kell tenni a menekülésre kényszerítő okok megszüntetéséért, hogy az emberek ne vágjanak neki a veszélyes útnak. Az előrelépés mindhárom területen jelentős, de még sok munka van hátra. Ez vonatkozik mindazok integrációjára is, akik tartósan Németországban maradhatnak. "Továbbra is az a meggyőződésem, hogy sikerülni fog"  - mondta Angela Merkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.