BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kortársak a különleges gyermekekért

Március 24-én 45 kortárs műalkotást visz kalapács alá a Pintér Aukciósház, a bevételt teljes egészében a Czeizel Barbara vezette Budapesti Korai Fejlesztő Központ budai épületének bővítésére és korszerűsítésére fordítják.

 Az eseményen, amelyet a Budapest Music Centerben rendeznek meg, támogatói jegyekkel lehet részt venni, az árverést vacsora, borkóstoló és gálaest kíséri, az este fővédnöke Novák Katalin család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

Az aukció anyagát Schneller János, a galéria kortárs művészettel foglalkozó művészettörténésze úgy válogatta össze, hogy a kikiáltási árak, a műfajok és a generációk szempontjából széles legyen a merítés, ugyanakkor a vásárlók piaci áron, értékálló műtárgyakhoz jussanak. A felkért művészek friss, kvalitásos műveket adtak, és nemcsak ők, hanem a galéria és a támogatók is lemondtak a bevételről az alapítvány céljaira, de az árverés nem különbözik a galéria kortárs árveréseitől.

 

A Pintér Aukciósház a piacon egyedülállóként, csaknem fele arányban vegyíti árverésein a klasszikus és a kortárs anyagot, folyamatosan bővíti művészportfólióját, egyre erőteljesebben nyit a fiatal alkotók felé. 2013 óta tudatosan törekszik arra, hogy minél nagyobb arányban érkezzenek képek az árverésekre gyűjtői beadóktól, ne csak művészektől. Tavaly nyáron már a kortárs tételek fele a másodlagos piacról érkezett.

A most árverésre kerülő tételek közül figyelemre méltó Jovián György 2013-as olajfestménye, a Tanulmány tulipánokkal, mely 360 ezer forintról indul, Bullás József legújabb sorozatának egy darabja 2016-ból, 250 ezer forintos indulóáron, Bernát András Tértanulmánya 300 ezer forintért szintén a művész legfrissebb munkái közül való. Király Gábornak épp most látható a Virág Judit Galériában egy önálló kiállítása, itt egy 2013-as festményéhez lehet hozzájutni, a Kirándulás című mű kezdőára 200 ezer forint. Csurka Eszter a napokban kapott állami kitüntetést, 2015-ös festményének kikiáltási ára 400 ezer forint.

Asztalos Zsolt a 2013-as Velencei Biennálén képviselte Magyarországot, most egy friss, 2016-os printjét kínálják 220 ezer forintért My story-my version címmel. A fiatalok közül Szabó Klára Petra új művész a galéria portfóliójában, de mostantól terveznek vele. Sokat dolgozott külföldön, a világ számos országában volt már kiállítása, gyakran használja az akvarelltechnikát. Tavalyi sorozatából három portrét kínálnak 330 ezer forintos áron. Kovács Budha Tamás 2008-as Lányom, mindjárt megyek! című festménye 90 ezer forintért nagyon szerethető darab.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.