BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Várható volt Ausztria Paks II. beruházás elleni fellépése

A két új paksi blokk építési előkészületeit nem érinti, hogy Ausztria keresetet nyújtott be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen.

Az a lépés, hogy Ausztria keresetet nyújtott be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen, a két új paksi blokk építési előkészületeit nem érinti, a munka zavartalanul folyik – reagált az osztrák környezetvédelmi minisztérium bejelentésére a Világgazdaságnak a beruházás államtitkára.

Aszódi Attila szerint számítani lehetett az elsősorban a sajtónak szóló és politikai célú osztrák lépésre, amely mögött semmilyen új elgondolás, érv, kifogás nem áll. Az osztrák hatóságok egyébként is folyamatos tájékoztatást kapnak a beruházásról, és minden más érdeklődőnek is válaszolt a magyar fél.

A tájékoztatás fontos fóruma volt a közel 90 érdeklődő előtt tartott múlt évi, ausztriai közmeghallgatás, majd az az októberi budapesti rendezvény, amelyre a két ország közötti atomipari információcsere-egyezmény részeként került sor.

Külön előadást tartottam a paksi kapacitáspótlásról, majd felkínáltam az osztrák kormányküldöttségnek, hogy további, utóbb felmerülő kérdéseikre is válaszolok

– mondta Aszódi Attila. Újabb kérdés nem érkezett, és Ausztria – amely minden európai nukleáris beruházás ellen fellép – most is csak belpolitikai kényszertől hajtva támadta meg az Európai Bizottság döntését az államtitkár szerint. Nyugati szomszédunk egyébként könnyű helyzetben van: hatalmas vízenergia-kapacitással rendelkezik.

Leállt a hármas blokk

Tegnap leállt a Paksi Atomerőmű 3. blokkja. Az Országos Atomenergia Hivatal közlése szerint a blokk biztonsága nincs veszélyben, az eseménynek környezeti hatása nincs. A leállást egy villamos berendezés meghibásodásából eredő védelmi működés okozta. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.