BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország kezd leszokni a műanyag zacskóról

Egyre kevesebb műanyag zacskót használnak vásárláskor a németek. A korábban ingyenes zacskók fizetőssé válásával 2017-ben jelentősen visszaesett a használatuk. 

Az elmúlt évben fejenként 29 zacskó került forgalomba az országban, ami jelentős csökkenés az egy évvel korábbi 45 darabhoz képest.

Az összes elhasznált műanyag zacskók száma több mint egyharmadával csökkent, 2,4 milliárd darabra.

Akár a 15-20 eurócentes árnak köszönhető, akár az emberek egyre növekvő környezettudatosságának, a fejlődés mindenképpen egyértelmű egy a csomagolások piackutatásával foglalkozó német társaság adatai szerint. 2000-ben még 7 milliárd, 2015-ben 5,6 milliárd, 2017-ben pedig már csak 2,4 milliárd darab műanyag zacskó került forgalomba Németországban.

Fotó: AFP

Az Európai Uniónak a műanyag zacskók használatára vonatkozó előírásai szerint az úgynevezett könnyű műanyag zacskók azok, amelyek legfeljebb 50 mikrométer vastagságúak. Ezekből 2025 végére legfeljebb 40 darabot lehet felhasználni fejenként, évente. Ebből a fajtából jelenleg 25 zacskó fogy évente, fejenként Németországban.

Azt, hogy milyen nagy problémát okoz globális szinten a műanyag-felhasználás, jól mutatja a Greenpeace csütörtöki jelentése, amely szerint a környezetvédő szervezet három hónapos antarktiszi expedíciója során vett 8 vízmintából hétben bukkantak mikroműanyagra. Ráadásul kilencből hét hómintában mérgező vegyi anyagokat is találtak.

Ha így folytatjuk, belefulladunk a műanyagba

Jelentősen bővül a globális műanyagtermelés a következő 10-15 évben, de már most is képtelenek vagyunk megbirkózni az irdatlan mértéket öltő plasztikhulladékkal – hívja fel a figyelmet az ENSZ környezetvédelmi világnap alkalmából kiadott jelentésében.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.