BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU megcélozza a karbonsemlegességet

Az EU lépéseket tesz a fenntartható növekedést és a karbonszegény, erőforrás-hatékony gazdaságra való áttérést célzó stratégia végrehajtása érdekében.

Az állandó képviselők a mai napon jóváhagyták a Tanács álláspontját egy uniós osztályozási rendszer, más szóval „taxonómia” létrehozására irányuló javaslattal kapcsolatban. Ez a rendszer egységes meghatározásokat biztosít majd a vállalkozások és a beruházók számára, amelyek alapján azonosítható lesz, hogy mely gazdasági tevékenységek tekinthetők környezeti szempontból fenntarthatónak.

A magánszektor részvétele elengedhetetlen az éghajlatváltozás jelentette kihívások kezeléséhez. Több száz milliárd eurónyi beruházásra van szükség a fenntartható gazdaságra való áttérés megvalósításához, és egyértelmű, hogy a szükséges tőkét nem lehet csupán közfinanszírozásból előteremteni. Az első fontos lépés ahhoz, hogy a beruházókat az átmenethez való hozzájárulásra ösztönözzük, annak közös értelmezése, hogy mit is értünk az alatt, hogy „fenntartható”.

– mondta Mika Lintilä, Finnország pénzügyminisztere

Jelenleg nem létezik olyan egységes uniós vagy globális osztályozási rendszer, amely meghatározná, hogy mely gazdasági tevékenység minősül fenntarthatónak. A javasolt rendelet célja, hogy választ adjon két kihívásra, és ennek keretében:

  • csökkentse a piaci alapú kezdeményezésekből és nemzeti gyakorlatokból eredő széttagoltságot,
  • mérsékelje a „zöldrefestést”, vagyis azt a kereskedelmi gyakorlatot, amikor a pénzügyi termékeket a „zöld” vagy „fenntartható” címkével illetik, holott valójában nem felelnek meg az alapvető környezetvédelmi előírásoknak sem.
  • A tanácsi álláspontban ismertetettek szerint a javaslat hat uniós környezetvédelmi célkitűzést azonosít és határoz meg:

  • az éghajlatváltozás mérséklése;
  • az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás;
  • a víz és a tengeri erőforrások fenntartható használata és védelme;
  • a körforgásos gazdaságra való áttérés, beleértve a hulladékkeletkezés megelőzését és az újrafeldolgozást;
  • a környezetszennyezés megelőzése és csökkentése; valamint
  • a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelme és helyreállítása.
  • Fotó: AFP/Bent Petersen /Scanpix

    Ahhoz, hogy egy gazdasági tevékenység környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljön, az alábbi követelményeknek kell eleget tennie:

  • jelentős mértékben hozzá kell járulnia az előbbiekben felsorolt hat környezetvédelmi célkitűzés legalább egyikéhez,
  • nem sértheti súlyosan egyik környezetvédelmi célkitűzést sem,
  • az adott tevékenységet bizonyos alapvető társadalmi és irányítási biztosítékok betartása mellett kell végrehajtani,
  • a tevékenységnek meg kell felelnie a szakmai átvilágítási kritériumoknak.
  • A felsoroltak alapján a Bizottság feladata lesz a tényleges osztályozás kialakítása, méghozzá olyan módon, hogy minden egyes releváns környezetvédelmi célkitűzés esetében meghatározza a „szakmai átvilágítási kritériumokat”. A gazdasági tevékenységek ágazati osztályozását illetően a kritériumok – jogi szempontból – felhatalmazáson alapuló jogi aktusok formáját ölthetik. Ezeket végrehajtási jogi aktusok egészíthetik ki, amelyek meghatározzák azokat a mennyiségi és minőségi küszöbértékeket, amelyek teljesítése esetén a gazdasági tevékenység környezeti szempontból fenntarthatónak tekinthető.

    A Bizottságot egy technikai szakértői csoport: a fenntartható finanszírozással foglalkozó platform segíti, amelynek feladata, hogy tanácsot adjon a szakmai átvilágítási kritériumok kidolgozásához, valamint elemezze, hogy azok alkalmazása milyen potenciális költségekkel és előnyökkel járna. Emellett a Bizottságot egy tagállami szakértőkből álló csoport is tanácsokkal fogja ellátni a szakmai átvilágítási kritériumok megfelelőségével kapcsolatban.

    A Tanács álláspontja szerint a taxonómiát 2021 végéig létre kell hozni annak érdekében, hogy 2022 végére biztosítani lehessen annak teljes körű alkalmazását.

    Következő lépések:

    Az Európai Parlament 2019 márciusában szavazta meg a rendeletjavaslatra vonatkozó álláspontját, így megkezdődhetnek a Tanács és a Parlament közötti tárgyalások.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.