A nyerstej országos termelői átlagára februárban 132,9 forint volt kilogrammonként, ami – a fehérjetartalom 0,02, a zsírtartalom 0,04 százalékpontos romlása, valamint az alapár 4 százalékos emelkedése mellett – azt jelenti, hogy 3 százalékkal nőtt a 2022. januárihoz képest, 20 százalékkal pedig meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).
Az EU-ban – igaz, januári adatok alapján – szintén 20 százalékkal drágult a nyerstej. Idén februárban 6 százalékkal kevesebb nyerstejet vásároltak, mint az előző hónapban, a 2021. februárihoz képest viszont 2 százalékkal nagyobb volt a termelőktől elszállított tej mennyisége.
Az egy kilogrammra vetített exportár 148,83 forint volt februárban, a januárihoz képest 3 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva pedig 32 százalékkal emelkedett. Az export most jól fizetett: a kiviteli ár 12 százalékkal haladta meg a termelői átlagárat. Az AKI adatai szerint ennek ellenére a nyerstej kiszállítása az utolsó téli hónapban 19 százalékkal csökkent a tavaly februári mennyiséghez képest. A termelői árak emelkedése megjelent a feldolgozói átadási árakban is.
Az AKI-hoz érkező adatok szerint februárban az egy évvel korábbihoz képest a hazai előállítású tejtermékek közül a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tej és a trappista sajt feldolgozói értékesítési ára egyaránt 20, a 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé és a kefiré 19-19, a natúr joghurté 18, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss és tartós tejé, valamint a gyümölcsös joghurté egyaránt 17, az adagolt vajé, a tejfölé és a tehéntúróé 15-15, az ömlesztett sajté 2, a natúr vajkrémé pedig szintén 2 százalékkal nőtt.
A fogyasztói árakban is nagy volt az elmozdulás.
A KSH szerint februárban éves alapon a trappista sajt 25, a 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej 17, a 2,8 százalékos ESL-tej 13, míg a 2,8 százalékos UHT (tartós) dobozos tej bolti ára 6 százalékkal emelkedett.
Az elmúlt évtized összességében előrelépést hozott a tejágazatban. Az agrártárca adatai szerint – amelyekről Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztési államtitkár egy közelmúltban tartott konferencián számolt be – a tejtermelés 2010 óta 27, a tejhasznú tehén állománya 1,5, míg a tehenenkénti átlagos tejhozam 25 százalékkal emelkedett. Magyarország önellátottsága tejből és tejtermékekből már megközelíti a 100 százalékot. Ugyancsak jelentős változás, hogy a magyar folyadéktejek kiskereskedelmi részaránya a 2014-es 45-ről 95 százalékra emelkedett.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.