Már 11 hónapja csökken a globális élelmiszerár-változásokat mérő FAO Élelmiszer-árindex – hívta fel a figyelmet Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.
Az általános mérséklődést februárban csak a cukorárak tartós emelkedése lassította, de előrejelzésem szerint ott is küszöbön van a fordulat
– tette hozzá. Az Erste agrárszakértőinek előrejelzése szerint a következő hónapokban az index tovább csökken, és várhatóan augusztus–szeptember magasságában havi értéke 100 alá esik.
A FAO élelmiszer-árindex februári átlagértéke 129,8 pont volt, 0,5 százalékkal alacsonyabb, mint januárban, de ezzel az eséssel az index 29,9 pontot (18,7 százalékot) esett a 2022 márciusában elért csúcsról. A szakértő az Agroképnek írt cikkében kifejti, hogy a februári kismértékű csökkenés a növényi olajok és a tejtermékek árindexeinek jelentős, valamint a gabona- és húsfélék indexeinek igen alacsony mérséklődését mutatja, ami ellensúlyozta a cukorárindex meredek emelkedését.
A FAO gabonaárindex februárban átlagosan 147,3 pont volt, alig 0,1 százalékkal alacsonyabb, mint januárban, és 2 ponttal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél. Három egymást követő hónapos esést követően a nemzetközi búzaárak kismértékben (0,3 százalékkal) emelkedtek februárban. A kukorica világpiaci ára alig változott, mindössze 0,1 százalékkal emelkedett havi összevetésben.
A hazai helyzetet főként az ukrán gabona beáramlása befolyásolta az elmúlt hónapokban.
Az importgabona lenyomta a hazai termény árát, amely hosszú ideig tartotta a világpiaci áraknál magasabb szintet.
Az Ukrajnából beérkező áruval az eredeti szándékok szerint Magyarországon csupán tranzitként számoltak, de – különösen a tragikusan gyenge kukoricatermés miatt – jó része nem ment tovább Ukrajna hagyományos piacaira, hanem itt ragadt. Az árak esésnek indultak, az Agrárminisztérium pedig elrendelte az Ukrajnából érkező szállítmányok szigorú minőségi és élelmiszerbiztonsági vizsgálatát. Ezt a hazai gabonakereskedelem megbénulására és arra hivatkozva tette a tárca, hogy az ukrán importban piaci szereplők mérései szerint előfordulnak a hazai minőségi követelményeknél gyengébb tételek.
Nagy István: a kétes eredetű ukrán gabonával megbénították a belföldi kereskedelmetNem áthalad az országon, hanem itt ragad az ukrán gabona, amely leállította a belpiaci gabonakereskedelmet, és letörte az árakat. |
A FAO növényi olajárindex februárban átlagosan 135,9 pont volt, 3,2 százalékkal csökkent januárhoz képest, és 2021 eleje óta ez a legalacsonyabb szint. A tejárindex átlagosan 131,3 pontot ért el februárban, ami 2,7 százalékkal alacsonyabb, mint januárban; és 7,2 százalékkal elmarad az előző év azonos hónapjától. Februárban az index csökkenését az összes tejtermék árának változása okozta, a vaj és a sovány tejpor legmeredekebb zuhanása mellett. A legutolsó adatok szerint itthon januárban 0,6 százalékra mérséklődött nyers tej átlagárának havi emelkedése, miközben az exportár több mint 10 százalékot esett.
A világpiaci húsárindex februárban átlagosan 0,1 százalékkal volt alacsonyabb a januárinál, és 1,7 százalékkal volt az egy évvel ezelőtti érték alatt.
Februárban a baromfihús nemzetközi árai már nyolcadik egymást követő hónapban estek,
annak ellenére, hogy több vezető termelő országban kitört a madárinfluenza. Ezzel szemben a sertéshús nemzetközi árai nőttek, amit a vágásra kész sertés alacsony rendelkezésre állása miatti piaci aggodalmak támasztanak alá, miközben Európában a belső kereslet növekszik. A FAO cukorárindexe ezzel szemben februárban átlagosan 6,9 százalékkal volt magasabb, mint januárban, ami 2017 februárja óta a legmagasabb szint.
A magyarországi mezőgazdasági termelői árindex 2022 októberében fordult le csúcsáról, azóta fokozatosan lassul az emelkedése – emlékeztetett Fórián Zoltán. Az élelmiszeripar belföldi átadási árai december óta mutatják ezt a lassulást, az élelmiszerek fogyasztói ára pedig januárban állt be a trendbe. Fórián Zoltán szerint
az előttünk álló időszak meghatározó tendenciája lesz az élelmiszerárak csökkenése.
Ezt a fogyasztók az akciók egyre nagyobb engedményeket mutató és szélesebb körű megjelenésével fogják érzékelni, illetve érzékelik máris, miközben az ezzel kapcsolatos kommunikáció is felerősödik.
Mindezek markánsan érzékelhetők a hazai áruházláncok árcsökkentési versenyében is. Ahogyan arról a Világgazdaság is folyamatosan beszámolt, a boltok több száz termék árát vágták vissza, hogy ne veszítsenek több vásárlót. Az áruházláncok egymást követő árcsökkentési akciói a vajjal kezdődtek, elérték a trappista sajtokat és a száraztésztákat is.
Végül a vajháború hozta el a fordulatot, amely megállíthatta a drágulást MagyarországonMásfél év után először nem nőtt tovább az éves bázisú áremelkedés. |
Az árcsökkentések a szakértő szerint lassan, leginkább majd húsvét közeledtével változtathatnak az alacsony keresleten. Februárban még inkább a bázishatás miatt csökkent az élelmiszer-infláció, és a szokásos év eleji keresleti vákuum is gátat vetett az áremelkedéseknek. Az elkövetkező hónapokban ehhez az árcsökkenések élelmiszer-értékláncon való tovagyűrűzései is hozzá fognak járulni. Arra nem számít, hogy az emelkedéshez hasonló meredekséggel fognak az élelmiszer fogyasztói árak csökkenni, de ami látványosan elkezdődött a vajnál és a trappista sajtnál, az ki fog szélesedni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.