Célzott felhasználás figyelembevételével határozza meg az agrártárca a Brüsszel által az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű, 15,9 millió eurós kompenzáció igénybevételi feltételeit – közölte Nagy István agrárminiszter. Kiemelte, hogy a konstrukcióval egyszerre szeretnének segítséget nyújtani a hosszú ideig eladatlan tavalyi kukoricakészletek elnyúló tárolási időszaka miatt magasabb költségeknek kitett, valamint a még tárolókban lévő terményeket szeptember 15-ig értékesítő kisebb gazdálkodóknak. A tervek szerint a kompenzációra azok a gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica-termőterület után részesültek támogatásban. Azért a kukorica után lehet kompenzációt igényelni, mert ez a leghangsúlyosabb ukrán importtermény.

(221013) -- TIANJIN, Oct. 13, 2022 (Xinhua) -- Wheat is transported to the warehouse by conveyor belt at Dagang branch of Central Grain Reserve Tianjin Dongli Direct Warehouse Co., Ltd. in north China's Tianjin, Oct. 12, 2022. Affiliated to China Grain Reserves Group (Sinograin), Central Grain Reserve Tianjin Dongli Direct Warehouse Co., Ltd. mainly stores wheat and corn with a total storage capacity of about 500,000 tons, which is the largest central grain reserve depot in Tianjin.    In recent years, Central Grain Reserve Tianjin Dongli Direct Warehouse Co., Ltd. has implemented 24-hour temperature monitoring in the warehouse to reduce the loss of grain caused by the change of temperature. (Xinhua/Sun Fanyue) (Photo by Sun Fanyue / XINHUA / Xinhua via AFP)
Nagy készletek ragadtak be a magyar termelőknél.
Fotó: AFP

Nagy István kifejtette, az érintett gazdálkodóknak igazolniuk kell majd, hogy a 2023. május 15-től 2023. szeptember 15-ig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesítettek. A támogatási kérelmet előreláthatóan 2023. október 1. és október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. A miniszter kitért arra is, hogy az igénybe vehető hektáronkénti kompenzáció összegét a 15,9 millió euró nagyságú keretösszeg és a feltételeket teljesítő összes kérelmezőre jóváhagyott kukorica-termőterület hányadosaként határozzák meg.

A kompenzációt idén december 31-ig fizethetik ki

– részletezte Nagy István.

A tárcavezető hangsúlyozta, az orosz–ukrán háború következtében az Ukrajnából származó gabona szállítása jelentős mértékben az EU szomszédos tagállamain keresztüli szárazföldi útvonalakra terelődött, viszont nem jutott el az eredeti célországokba, hanem a szomszédos tagállamok piacain ragadt be. A nagy mennyiségben beáramló ukrán áru az érintett tagállamokban súlyos veszteséget okozott a gazdálkodóknak az értékesítési nehézségek, a piaci árakra gyakorolt nyomás és a tárolási pluszköltségek miatt. Az érintett tagállamok – Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia – közös fellépését követően döntött az Európai Bizottság egy részbeni kompenzációról. Az összesen 100 millió eurós forrást a tagállamok gazdálkodói alapvetően a mezőgazdasági termőterületeik arányára építve igényelhetik.

Durván lenyomta a magyar gabona árát az ukrán import

Az Ukrajnából érkező és az exportengedélyezési eljárás következtében befagyott a magyar gabonapiac, emiatt a termelők nem tudják finanszírozni a tavaszi munkákat – állítja a nagyobb agrártermelőket összefogó érdekképviselet.