BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal az elektromos autók értékesítése Európában

Továbbra is a benzines autók a legkeresettebbek Európában, de a piaci részesedésük kissé csökkent az elektromos autók javára. 2023 augusztusában már a harmadik legkeresettebb meghajtás volt az elektromos a benzines és a hibrid autók után.

Az Európai Unióban 21 százalékkal bővült a regisztrált személygépkocsik száma 2023 augusztusában. Ez több mint 787 ezer új autót jelen az utakon. Az augusztusi adattal már 13. egymást követő hónapban nőtt a regisztrált autók száma.

France, Hautes-Alpes, Guibertes, 2023-07-07. An electric luxury car from the brand Mercedes-Benz passes, in front of the Bergerie des Guibertes, in the middle of a herd of sheep, Briancon is considered the highest city in France, it is listed as a UNESCO World Heritage Site. Photography by Thibaut Durand / Hans Lucas.France, Hautes-Alpes, Guibertes, 2023-07-07. Une voiture de luxe electrique de la marque Mercedes-Benz passe, devant la Bergerie des Guibertes, au milieu d un troupeau de brebies, Briancon est consideree comme la plus haute ville de France, elle est inscrite au patrimoine mondial de l UNESCO. Photographie par Thibaut Durand / Hans Lucas. (Photo by Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Európa megőrül az elektromos autókért. Még mindig a benzines kocsik fogynak a legjobban, de az elektromos meghajtás részaránya Máltát leszámítva minden országban két számjegyű bővülést mutatott.
Fotó: Thibaut Durand/AFP

Az augusztus jellemzően nem az autópiac hónapja, ilyenkor általában alacsonyabb eladásokat produkálnak a kereskedések. Ezzel szemben 2023-ban a két számjegyű növekedés azt mutatja, hogy az európai autópiac kezd magára találni és kilábalni a tavalyi alkatrészhiányból. Az EU három legnagyobb piacán jelentős bővülés volt látható. 

Németországban 37,3 százalékkal, Franciaországban 24,3 százalékkal, Olaszországban pedig 11,9 százalékkal nőtt a regisztrált autók száma.

2023 eddig láthatóan az autóvásárlás éve az EU-ban. Januártól augusztusig az új regisztrációk száma 17,9 százalékkal nőtt, összesen 7,1 millió darabbal. 2019-ben volt utoljára ennél jobb az adat, akkor nyolc hónap alatt 9 millió új autó került az európai utakra.

A jövő nemcsak az elektromos, hanem az újrahasznosított autó

Az Európai Bizottság szerint elképesztő pazarlás, hogy az életciklusuk végére érő járműveket Afrikába szállítják, ahol életveszélyt teremtenek az utakon, vagy csak simán a szeméttelepre kerülnek. Ehelyett azt a megoldást javasolja, hogy amit lehet, szereljenek ki az ilyen kocsikból és építsék be az újakba. Ezt gazdaságélénkítéssel és környezettudatossággal is indokolták.

Mérföldkőhöz értek az elektromos autók

2023 augusztusában először fordult elő, hogy az elektromos autók piaci részesedése meghaladta a 20 százalékot. Tavaly 11,6 százalék volt ez az adat. Az idei nyolcadik hónapban harmadszor volt a legnépszerűbb választás az elektromos autó a vásárlók körében. A hibridek megőrizték a második helyüket a palettán, 24 százalékos piaci részesedéssel és továbbra is a benzines kocsik a legkeresettebbek. Hozzá kell tenni, hogy a benzines autók a tavalyi 38,7 százalékos piaci részesedésük után már csak 32,7 százalékot értek el idén augusztusban.

Újautó-regisztrációk meghajtás szerinti bontásban
 

Egyre népszerűbb az elektromos meghajtás

Az Európai Unióban az elektromos autók regisztrációja 118,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A piaci részesedése ezzel 21 százalékos volt. Egyedül Máltán csökkent az elektromos meghajtást választók száma, minden más uniós piacon két számjegyű volt a növekedés. A leginkább Belgiumban nőtt az elektromos autók részesedése, 224,5 százalékos volt a bővülés.

Az elektromos autók regisztrációja az Európai Unióban összességében egymillió darab volt az idei első nyolc hónapban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.