BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cars In Warsaw honda

Milliószámra hívja vissza irányíthatatlan autóit a Honda

Az amerikai hatóságok szerint a kormánymű nagy sebesség felett szokott meghibásodni. A problémát a Honda hat különböző modelljénél is észlelték, így a gyártó most közel kétmillió darabot kénytelen visszahívni az utakról.

A japán Honda szerdán bejelentette, hogy több mint 1,7 millió személyautót kell visszahívnia az Egyesült Államokban, mivel a hatóságok szerint nagy sebesség mellett a kormányzás több modellben is lehetetlenné válik, ami súlyos balesetekhez vezethet.

Cars In Warsaw honda
Hibás kormányművek miatt közel kétmillió autót hív vissza a Honda / Fotó: NurPhoto via AFP

A Reuters értesülései szerint a visszahívás elsősorban 2022 és 2024 között gyártott modelleket érint, köztük a Civic és a Civic Type R, a CR-V és a HR-V, valamint az Acura Integra és Integra Type S típusú járműveket.

A Honda közleménye szerint 2021 óta több mint tízezer garanciális igényt kaptak a problémával kapcsolatban, ami szükségessé tette az óriási visszahívást.

Az amerikai autópálya-biztonsági hatóság (NHTSA) még 2023 márciusában indított vizsgálatot az ügyben, amelyet a Hondával is megosztottak: nagy sebesség mellett a kormányműegységek beragadhatnak, ami megnehezíti vagy teljesen lehetetlenné teszi az autó irányítását.

Az NHTSA szerint eddig a műhiba 13 balesethez vezetett, ezek közül 11 sofőr tanúsította, hogy az autópályán kormányozhatatlanná váltak az autóik.

Költséges hiba a Honda számára

A több mint 1,7 millió visszahívott személyautóban a márkakereskedők fogják kicserélni a kormányművet. Míg a tulajdonosok számára ez ingyenes lesz, a gyártó számára óriási költségekkel fog járni.

Ez tovább növeli a nyomást az eddig is pénzügyi problémákkal küzdő japán óriáson, amely az utóbbi időben több nagy piacon – köztük Kínában – is teret vesztett, az elektromos modelljei pedig a vártnál kisebb népszerűségnek örvendenek, ami tetemes bevételcsökkenéshez és a befektetői bizalom elpárolgásához vezetett.

Ráadásul nem ez az első vagy a legnagyobb visszahívás, amelyet a közelmúltban végre kellett hajtaniuk: 2022-ben kétszázezer modellt kellett kivonniuk a forgalomból, alig több mint egy éve pedig mintegy 2,5 millió amerikai autóban kellett kijavítaniuk a hibás üzemanyagszivattyúkat.

A Honda felfedte, milyen emblémával küldik az utakra új elektromos autóikat

A Honda 1981 óta most először változtatta meg jelentősen az ikonikussá vált H-logót, a friss változatot az új elektromos autói fogják viselni.

 

Autóipar

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.