BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkedvelték a külföldiek a magyar kötvényeket

A kibocsátott állampapírok teljes mennyisége 27 757,9 milliárd forintról 28 782,2 milliárd forintra nőtt tavaly év elejétől november végéig.

A kibocsátott állampapírok teljes mennyisége 27 757,9 milliárd forintról 28 782,2 milliárd forintra nőtt tavaly év elejétől november végéig, ez 3,7 százalékos növekedés. A tizenegy hónapos időszak alatt a havi tranzakciók összesített egyenlege 1600,9 milliárdos pluszt mutat, ez a növekmény 2017 hasonló időszakában még 1876,1 milliárd volt, 2016-ban a tavalyinál is alacsonyabban, 1497,9 milliárdon állt a mutató.

A vásárlási kedv visszaesése a hitelintézeteknél a leglátványosabb, a 377,9 milliárdos összesített havi tranzakciós egyenleg 796 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban. A pénzügyi vállalatok összesített tranzakciós egyenlege 621,1 milliárd volt november végén, éves összevetésben ez 745,7 milliárdos csökkenés.

Fotó: VG/Móricz-Sabján Simon

A lakossági érdeklődés is egyre mérséklődik. A 11 havi egyenleg 2016-ban még 881,7, 2017-ben 725,8, tavaly pedig 597,7 milliárd forint volt. Két év alatt gyakorlatilag a kétharmadára esett vissza a növekedés üteme. Mindeközben a külföldi szereplők figyelmét felkeltette a magyar állampapírpiac. Míg 2016-ban a nettó eladások 900,1 milliárd forintot, 2017-ben pedig 495,8 milliárdot tettek ki, az egyenleg tavaly már 247,8 milliárdos pluszba fordult.

A lakossági érdeklődés azért esett vissza az elmúlt években, mert a hozamok látványosan csökkentek. Az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) tavaly ősszel közbe is kellett lépnie, és a fél-, valamint az egyéves állampapír hozamát 0,5-0,5 százalékponttal megemelte, és az inflációkövető kötvények prémiumát is növelték

– mondta a Világgazdaságnak Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakértő szerint a háztartási források alapvetően az ingatlanalapokba vándoroltak, sokan pedig ingatlanvásárlásra fordították a szabadon felhasználható pénzüket. A kötvényalapokból és a pénzpiaci alapokból is kifelé áramlott a pénz.

„A jövőben a fogyasztás növekedése ellenére sem csökkennek a háztartások megtakarításai, ezért az ÁKK hozampolitikája befolyásolhatja leginkább az állomány alakulását, bár a kincstárjegyhez képest mért több mint 2 százalékos lakossági prémium várhatóan nem emelkedik tovább” – tette hozzá a befektetési igazgató. A bankok kevesebb állampapírt vásárolnak, ez részben azzal van összefüggésben, hogy a korábbi jegybanki programokban aktívan növelték az állományukat.

A hazai bankszektor és a lakosság is telített állampapírral, így a külföldi szereplők az aukciókon magasabb hozamszinteket érhetnek el. Ez magyarázza azt, hogy az elmúlt években eladókból vevőkké váltak

– mondta Szalma Csaba.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.