BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Herald Tribune: biztató fejlemény a kecskeméti Mercedes-gyár

A Mercedes-gyár létesítése biztató fejlemény Magyarország számára - idézi a nagytekintélyű International Herald Tribune (IHT) a Reuterst -, hiszen a külföldi befektetések csökkentek a kiszámíthatatlan adórendszer miatt, amely idegesítette a befektetőket egy olyan időpontban, amikor a szomszédos Szlovákia dollár milliárdokat vonzott az autóiparába.

Az IHT idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtóértekezleti kijelentését, amely szerint a tárgyalások utolsó szakaszában nem a támogatások versenye folyt, hanem a minőségé.

"Minden ország az EU által engedélyezett maximális támogatást ajánlotta fel" - utalt a Mercedes-Benz befektetés elnyeréséért versengő Lengyelországra és Romániára. Ugyanakkor az IHT emlékeztetett arra, hogy számos külföldi befektető bírálta Magyarország adórendszerét, a magyar gazdaság pedig 2007-ben csak éppen 1,3 százalékkal növekedett, ami a legalacsonyabb ráta a 27 tagú EU-n belül, a költségvetési hiány csökkentését célzó adónövelések miatt.

A bérek emelkedése levett valamit a versenyképességből Kelet-Európa számos országában - írja a Reuters híügynökséget idézve az IHT, utalva arra, hogy Magyarországon a bérek az idei első negyedben éves rátán 10,1 százalékkal növekedtek, az Eurostat jelentése szerint, míg Lengyelországban 13,9 százalékkal, Romániában pedig 19,6 százalékkal. 

A Reuters konklúziója: az újabb német befektetés munkaalkalmak teremtésén kívül segíteni fog Magyarországnak abban, hogy csökkentse a piacoktól való függőségét azért, hogy finanszírozhassa folyó fizetési és költségvetési hiányát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.