BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem szenvedtek kárt az OPNI volt betegei - állítja a szaktárca

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentése nem veszi figyelembe, hogy a főváros lakossága egészségügyi ellátásának megszervezésében nem az a legfontosabb körülmény, hogy a beteg Pesten vagy Budán lakik, sokkal inkább az, hogy a főváros egész területén elérhető az adekvát ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató.

Ez áll az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályának közleményében, amelyet annak kapcsán fogalmaztak meg, hogy Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa nyilvánosságra hozta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) megszüntetése kapcsán tett főbb megállapításait. A szaktárca szerint a stroke-betegek ellátása a Budai oldalon a Szent János Kórházban biztosított.

Az OPNI megszüntetését követően a betegforgalom és a diagnosztikai ellátást igénybe vevők száma megemelkedett a Szent János Kórházban. Ezért nem fogadható el az a megállapítás, hogy Buda és Buda környékén élők európai színvonalú stroke ellátás nélkül maradnának. Nincs olyan területe a fővárosnak, amelyről 30 percen belül ne tudná a mentő a megfelelő intézménybe szállítani a beteget.

Nem értenek egyet azzal a megállapítással sem, hogy a pszichiátriai ágyak számának csökkenésével arányosan nőtt a pszichiátriai betegek által elkövetett bűncselekmények száma. Ilyen irányú hazai és nemzetközi tapasztaltok a tárca előtt nem ismeretesek. Ezért azt kezdeményezik, hogy az ombudsman ossza meg velük az állításait alátámasztó adatokat, tényeket.

A tárca külső szakértők bevonásával tanulmányozza az ombudsmani jelentést, külön figyelmet fordítva az ombudsman által megfogalmazott ajánlásokra. Ezek eredményét az egészségügyi miniszter megküldi az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és tájékoztatja a közvéleményt. A szaktárca szerint az OPNI megszüntetése után egy beteg sem maradt ellátatlanul, bár az átszervezést illetve a betegek elhelyezését fokozottabb körültekintéssel is meg lehetett volna oldani.

Az OPNI fekvőbeteg ellátó feladatainak átadása 2007. április 1-jétől folyamatosan történt és 2007. december végére be is fejeződött. Az OPNI pszichiátriai profilját a Fővárosi Önkormányzat (410 ágy), a SOTE (95 ágy) és a Pest megyei Önkormányzat (20 ágy) vette át, a neurológiai feladatokat európai színvonalon az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet biztosítja. Az OPNI-ban folytatott kutatási feladatok a Semmelweis Egyetemhez kerültek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.