BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tökéletes olimpiát, bármi áron! Pereskedés a köbön

Perre készülnek azok a német iparvállalatok, amelyeket termelésük leállítására kötelezett a kínai kormány a pekingi olimpia előkészületei jegyében.

A kínai vezetés mintegy 1100 céget szólított fel tevékenysége felfüggesztésére, hogy ne szennyezzék az egyébként is rendkívül szmogos főváros levegőjét az augusztus 8–24. között tartandó játékok előtt és alatt. A kényszerleállás elsősorban a Pekingtől egyórányi autóútra fekvő Langfang iparvárosban működő üzemeket érinti.

Legtöbbjük ugyan kínai kézben van, de japán, dán, svéd és dél-koreai tulajdonban lévő vállalatok is találhatók köztük, s öt német cég is az „áldozatok” közé került. Utóbbiak érdekében már a berlini külügyminisztérium is megpróbált beavatkozni a kínai hatóságoknál.



A vállalatok sem akarnak mindenáron perre menni, egyikük már el is érte, hogy lekerülhessen a listáról, miután meg tudta győzni az illetékes szerveket, hogy tevékenysége alig jár környezetterheléssel.

A kínai hatóságok minden tekintetben tökéletes olimpiát akarnak rendezni, bármi áron – s ez nem csupán a légszennyezés visszaszorítására vonatkozik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.