BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befektetés "zöld" módra - Egyre nagyobb divat a klímavédelem az USA-ban

A szervezett éghajlatvédelmi akcióktól sokáig elzárkózó Egyesült Államokban az utóbbi időben egyre több befektetői csoport kezdeményez olyan határozatot, amellyel környezettudatos gazdálkodásra kényszerítenék vagy ösztökélnék az igazgatótanácsokat.

A részvényesi indítványok egy részében világosan kimutatható, hogy a tulajdonosok a fenntartható növekedés szempontjait szerint is igyekeznek orientálni a vállalatok menedzsmentjét. Bár a végső közgyűlési szavazás során gyakran maradnak kisebbségben az „aktív tulajdonlásra” irányuló kezdeményezések, a felvetések ennek ellenére is eljutnak az igazgatótanácsi ülésekre. Ennek tudják be, hogy a Wal-Mart vezetése például nemrég környezetvédelmi és szociális szempontból fenntartható üzleti programot fogadott el.

Az ExxonMobil esetében viszont a csúcsmenedzsmentet némileg meglepte, hogy a – hosszú idő óta kiemelt tulajdonosként szereplő – Rockefeller család biztosította támogatásáról egy kisebb befektetői csoport indítványát, a földi légkör védelmét célzó projektek indítására. Mint a Financial Times emlékeztet, az utóbbi időben arra is volt példa, hogy építőipari cégek részvényesei írták elő szigorúbb hőszigetelési mutatók teljesítését az igazgatóságuknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.