BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárd dolláros befektetés dupla ráfizetés – A Google kudarca az AOL-lal

A Google bejelentette: az America Online (AOL) öt százalékáért kifizetett egymilliárd dollár értéke csökkenhetett. A Time Warner átszervezési tervei miatt a keresőóriásnak valószínűleg veszteséggel kell eladnia részesedését.

A Google 2005-ben vásárolta meg az AOL öt százalékát. A beruházás jelentőség akkor abban állt, hogy a Google ezáltal bebiztosíthatta online reklámpartneri szerződését az egyik legfontosabb amerikai internetszolgáltatóval, amely így nem pártolt át a Microsoft-hoz. Akkor az America Online teljes értékét 20 milliárd dollárra tették, mostanra ez az összeg ennél valószínűleg jóval kevesebb. A Google az amerikai értékpapír-felügyeletnek benyújtott feljegyzésében ezzel kapcsolatban nem bocsátkozott találgatásba, független szakértők azonban az akkorinak a felére, nagyjából 10 milliárdra taksálják ma az AOL-t – írja a Prim Online.

A kérdés azért kezd égetővé válni, mert az AOL többségi tulajdonosa, a Time Warner 2009. elején szétválasztja az internetes cég online reklám és betárcsázós szolgáltatói részlegeit, majd nagy valószínűséggel eladja őket. Márpedig a Google szerződése alapján a Time Warner-nek ebben az esetben vissza kell vásárolnia a papíroknak azt a bizonyos 5 százalékát, természetesen piaci értéken, ez pedig a fentiek alapján 500 millió dollár veszteséget jelent a Google számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.