BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A németek "szabadíthatják rá" az EU-ra a Gazpromot

Németországon múlhat, hogy előre tudnak-e lépni a unió szakminiszterei a nem EU-cégek, így az orosz óriás Gazprom európai energetikai befektetéseinek szabályozásában.

A mai luxembourgi találkozón Berlin arra készül, hogy az erre irányuló erőfeszítéseknek megpróbálja útját állni – értesült az FT.com. A német kormány ugyanis ellenzi azt a viszonossági záradékot, amely a külföldi vállalatokat arra szorítaná, hogy uniós energiaszolgáltatókat csak az EU-cégekével azonos, nyílt piaci szabályok szerint vásárolhassanak meg.

A német ellenállás gyakorlatilag a soros francia EU-elnökség erőfeszítéseinek sikerét veszélyezteti az európai elektromosáram- és gázpiac működési szabályainak véglegesítésére.

A közösség tagjai korábban – a júniusi párizsi energia-csúcstalálkozón – már eljutottak egy egyezménytervezetig, ennek véglegesítéséhez azonban szükség lenne néhány lezáratlan kérdés rendezésére, lehetőleg még a 2009-es európai parlamenti választások előtt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.