BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dől a külföldi pénz az iráni szénhidrogén iparba

Fél év alatt 30 milliárd dollárnyi befektetést hajtottak végre európai és ázsiai - főleg olasz és kínai - cégek Iránban, melynek olajcége épp a Gazprom megjelenéséről egyeztet.

Március óta összesen 30 milliárd dollárt fektettek külföldi cégek irán olaj- és gáziparába, jelentette ki Moszkvában, az iráni nemzeti olajtársaság (NIOC) első embere, Steifollah Dzsasnszaz. Európai és ázsiai cégek indítanak ottani beruházásokat, például olasz és kínai vállalatok. Az orosz cégek megjelenése az általános igazgató mostani, kétnapos látogatása idején kerül terítékre. Téma lesz a július 18-án a NIOC és a Gazprom által előkészített együttműködési szándéknyilatkozat is. Dzsasnszaz hangsúlyozta, hogy orosz részről is megvan a készség az Iráni Iszlám Köztársasággal való együttműködésre. A Gazprom mezőfejleszést indítana Irán Észak-Azadegan olajmezőjén, az ott felhozandó olajért orosz gázzal, technológiával és egy észak-iráni olajfinomító felépítésével fizetne. Beszállna az Irán-Pakisztán-India gázvezeték beruházásba is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.