BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes-e leválni a távhőről? Szakértők válaszolnak

Távhőpiaci szakemberek szerint nem a hőtermelő- és szolgáltató cégek árképzésében kell keresni a magas távhőszámlák magyarázatát.

Tizenkét éve téma, hogy érdemes leválni a távfűtő rendszerekről, érdemben mégsem történt semmi, fejtette ki az EnergiaInfó most folyó szakmai beszélgetésén László György, a hazai távhőszolgáltatók szakmai szervezetének vezetője.

Vélhetőleg most, a magas gázárak mozgósító erőt jelentenek, ám kérdés, hogy az egyedi gázfűtés 20 százalékos árelőnye miatt érdemes-e. A szakember szerint nem, főként, hogy a fogyasztó gázalapú hőtermelésről szintén gázalapú egyedi fűtésre váltana. Ebben egyébként maguk a gázszolgáltatók sem érdekeltek: ha országosan mindenki megválna a távfűtéstől, az mintegy 60 milliárd forintos pótlólagos beruházást igényelne, de gáz sem lenne elég.

A Főtáv Zrt-nél egyébként a szaldó pozitív, vagyis ügyfeleinek száma nő. Igaz, az új vevők főként a vállalkozói körből érkeztek, például az új irodaházaktól, a lakossági fogyasztók száma viszont esik. 2007-ben a társaság távhőszolgáltatásáról 6 ezer lakás vált le, összesen 30 megawattnyi hőenergiát képviselve.

A beszélgetés résztvevői szerint az alacsonyabb fűtésszámlához a lakások jobb szigetelésén és a hőfelhasználás szabályozhatóvá tételén keresztül vezet az új.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.