BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kérdőjelek a Déli Áramlat útvonala körül

A moszkvai román nagykövet, valamint a Transgaz és a Romgaz vezérigazgatóinak Alekszej Millerrel, a Gazprom elnök-vezérigazgatójával múlt hét végén folytatott tárgyalásain felmerült annak lehetősége, hogy Romániát bevonják a Déli Áramlat projektbe, Romániával váltva fel Bulgáriát – számol be a Nine O’clock angol nyelvű román hír-site.

Az orosz energiaügyi minisztériumhoz közelálló források megerősítették a Kommerszant című orosz lapnak, hogy Oroszország meg akarja változtatni a Déli Áramlat útvonalát és Romániával akarja felváltani Bulgáriát.

A Fekete-tengeren át Romániába tartó útvonal 100 kilométerrel rövidebb, mint amely Bulgáriába tart, így a csővezeték lefektetésének költsége a Fekete-tenger fenekén 12 százalékkal csökkenthető lenne - véli Mihail Korciomkin, az East European Gas Analysis igazgatója. Másfelől Alpar Kramer, a Romgaz kereskedelmi igazgatója szerint a Gazpromtól származó közvetlen gázimport ugyan csak egyszámjegyű árcsökkenést indíthatna el, de jelentős előnnyel járna: ez pedig a szállítások biztonsága.

 

A News.bg bolgár internetes hírügynökség kedden idézte Ivaylo Kalfin bolgár miniszterelnök-helyettest, aki mindazonáltal leszögezte: a Déli Áramlat nem fogja elkerülni Bulgáriát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.