BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghallgatások az AIG ügyében - Mi az összeomlás oka?

Az AIG legnagyobb egyéni részvényesét is meghallgatja az amerikai képviselőház illetékes bizottsága a cég összeomlása ügyében. Rajta kívül még két részvényest hallgatnak meg.

Maurice "Hank" Greenberg és az AIG másik két legnagyobb részvényesen hamarosan megjelenik az amerikai képviselőház egyik bizottsága előtt. A törvényhozók az elmúlt két napban azt igyekeztek feltárni: milyen szabályozási hibák és túlköltekezések vezettek az óriáscég válságához – tudósít az AP.

Greenberg négy évtizeden keresztül felügyelte az AIG növekedését. Szintén megszólal az ügyben Robert B. Willumstadot, a cég korábbi vezérigazgatóját, akit nemrég Henry Paulson pénzügyminiszter távolított el.

A Fed szeptember 16-án dobott 85 milliárd dolláros mentőövet az AIG-nak, egy nappal azután, hogy a Lehman Brothers kormányzati segítség hiányában összeomlott. A Lehman vezérigazgatója már részt vett egy a témával kapcsolatos kongresszusi meghallgatáson, de az ő nyilatkozata sem derített fényt arra, mi okozhatta a csődöt.

Az amerikai kormány most az AIG részvényeinek 80 százalékát tartja kézben. Reményeik szerint az adófizetőket nem éri kár, mivel az AIG olyan nyereséges üzletágakkal rendelkezik, amelyek eladásából fedezhető a Fed köclsöne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.