BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mentőöv a kis- és középvállalkozásoknak - támogatás és hitel

A mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezésében a kormány garanciavállalása komoly biztosítékot jelent a pénzintézetek részére, van esély arra, hogy a szektor versenyképes szereplői életben maradjanak.

Így vészelhetik át a nemzetközi pénzvilág válságos időszakát – értékeli Barta E. Gyula, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöke a kormány legújabb lépését. Az állam beavatkozása megteremtette a kkv-k finanszírozhatóságának a feltételeit, így a szektor szereplőinek a válságos időszakban sem kell elodázni fejlesztéseiket, meg tudják őrizni versenyképességüket a nemzetközi piacon.

Bartha E. Gyula fontosnak tartja, hogy a garancia mellé a vállalkozások részére új hitelezési feltételeket is kidolgozzanak. Az elnök szerint a kormány várhatóan rövid időn belül megváltoztatja a mikrovállalkozások részére elérhető hitelezési formákat. A túlélés szempontjából nagyon fontos a kölcsönök terheinek a csökkentése, például a felvehető mikrohitel felső határának a növelése és a futamidő meghosszabbítása.

A válságkezelési időszakban az új vállalkozói hitelezési rendszerben továbbra is jelentős szerepet tölt be a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A két vállalkozásuk, a Start Garancia Zrt. és a MiFiN (Mikrohitel-finanszírozó) Zrt. közvetíti továbbra is az állam kkv-k részére nyújtott programokat. Az új partnerek mellett a már hitelezett vállalkozások részére is elérhetővé teszik a kedvező forrásokat, átalakítják a korábbi szerződéseket.
 
A kkv-k részére igénybe vehető visszatérítendő támogatási program eddigi tapasztalatait összegezve az elnök elmondta: a vállalkozások továbbra is fedezet mellett vehetik igénybe a hiteleket, amelyek visszafizetéséért az alapítvány vállal garanciát a kormány felé.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.