BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Volt miniszterelnökkel erősít a Dexia

A válság miatt küszködő francia-belga bank Belgium volt miniszterelnökét, Jean-Luc Dehaene-t és a BNP Paribas mukatársát választotta vezetőül.

Dehaene elnöki, a BNP Paribas munkatársa, Pierre Mariani pedig vezérigazgatói posztot kapott a Dexiánál. A döntés nem sokkal azután született meg, hogy a francia és a belga vezetők Párizsban tárgyaltak a bajba jutott bank sorsáról – jelentette az AFP.

Yves Leterme és Nicolas Sarkozy tárgyalása után a francia elnök úgy nyilatkozott: alapvetően nincs mitől tartani, átmeneti problémáról van szó, de a két ország kormánya közösen igyekszik segíteni  Dexiának. A két állam és Luxemburg ebből a célból 6.4 milliárd eurós hitelfelvásárlást ajánlott a banknak, ennek azonban feltétele volt a két korábbi vezető távozása. A Dexia részvényeinek zuhanására reagálva a cég összesen 9.2 milliárd dolláros tőkeinjekciót kapott.

A most belépő új vezetők a belga miniszterelnök szerint a legmagasabb szintű kívánalmaknak is megfelelnek. Dehaene 1992 és 1999 között Belgium miniszterelnöke volt, a Mariani pedig az 1990-es éveknek felügyelte a francia költségvetést, éppen Sarkozy korábbi munkahelyén.

A részvényeseket kedden arra kérték, fogadják el a jelöléseket, hogy Mariani és Dehaene már aznap hivatalosan elfoglalhassa posztját. A változás a belga miniszterelnök szerint bizalmat jelez a piac felé. Arra a kérdésre: feloszlik-e a Dexia, Didier Reynders belga miniszterelnök úgy válaszolt: ezt a részvényesek döntik el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.