BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drámaian csökkenő autóeladások az Egyesült Államokban

25 éve nem látott mélységbe zuhant az amerikai autók eladása októberben. A vásárlói bizonyalanságnak és a pénzügyi válság okozta hitelproblémák miatt az Egyesült Államokban idén októberben 32 százalékkal kevesebb gépjárművet adtak el, mint 2007 ugyanazon időszakában.

A hatások leginkább a General Motorst érintették, amelynek forgalma nem kevesebb, mint 45 százalékot zuhant az előző hónapban. Az elemzők szerint az ágazat 1983-ban tapasztalt hasonló visszaesést, s az előrejelzések szerint legelőbb 2010-re állhat vissza a 2007-es állapotra az autóipar.

A gyenge adatok egyre inkább arra késztetik Washingtont, hogy a munkahelyek megtartása érdekében pénzügyi támogatást adjon a nagyvállalatoknak, mint a General Motors, a Fors és a Chrysler.

Becslések szerint a GM az év közepe óta havonta egymilliárd dollár további veszteséget termel, bár elemzők szerint ez az összeg a csökkenő eladások miatt már jóval magasabb.

A három nagy detroiti autógyártó összesen 25 milliárd dolláros kedvező kamatozású kölcsönt vár az államkincstártól, amellyel megkezdhetik az üzemanyag takarékos járművek kifejlesztését.

Az autógyártók Amerikaszerte 838 ezer gépjárművet adtak el októberben, amely a legalacsonyabb adat 1992 óta. Ám az éves eladások október végi állása rosszabb volt 1983-ban. Ehhez az állapothoz hasonlították az ideit a Ward’s Autodata szakértői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.