BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mega-kutatás: a föld alá temetnék a fölösleges szén-dioxidot

A világ legambiciózusabb kutatási programjának minősítik a szakemberek azt az európai javaslatot, amely szerint – indításként 11 milliárd eurós beruházással – föld alatti tárolással meg lehetne szabadulni az üvegházhatást előidéző káros anyagoktól, így a szén-dioxidtól.

Az Európai Parlamentben (EP) 12 ilyen kísérleti projekt támogatására tettek javaslatot a közelmúltban, ám ezt nyíltan ellenzi Lengyel-, Német- és Spanyolország, valamint a Bloomberg szerint még legalább három állam.

A hírügynökség szerint Dánia például Spanyolországhoz hasonlóan túl drágának ítéli a szén-dioxid-leválasztó és -tároló technológiát, s gazdaságosabbnak tartja a napenergia és a hibrid autó alkalmazását. A javaslat támogatói ugyanakkor állítják: ezekkel a projektekkel lehetne demonstrálni, hogy lehetséges szénégetésű, szén-dioxidot termelő generátorokat működtetni anélkül, hogy olyan gázokat bocsátanának ki, amelyek felmelegítik a Földet.

A szén-dioxid-leválasztó technológiával kapcsolatos kísérletek alapvető fontosságúak lennének annak a globális célkitűzésnek az elérése szempontjából, amely szerint 2050-re a felére csökkenne a világ károsanyag-kibocsátása – véli Kamel Bennaceur, a Nemzetközi Energiaügynökség vezető szakértője.

Bennaceur kevésnek tartja, hogy világszerte 20 szén-dioxid-leválasztó és -tároló üzem felállítását tervezik 2010-ig, s ezek közül 10-12 működne Európában. Az EP-javaslatot bíráló tudósok ugyanakkor azzal érvelnek, hogy még nincs elég bizonyíték a szóban forgó eljárás költséghatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.