BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bűnbánó kartellezők milliárdos bírságtól mentesülhetnek

Önfeladással ha nem is feltétlenül egyszerű, de kifizetődő megválni a kényelmetlenné vált kartelltől.

Az érdekelt, ha segít a versenyhivatalnak a szövetkezés felgöngyölítésében, sok százmilliós, akár milliárdos nagyságrendű bírság megfizetése alól mentesülhet – utalt a Legfelsőbb Bíróságnak az autópályakartell-ügyben hozott döntésére Szolnoky Péter, a Gazdasági Versenyhivatal kartellcsoportjának vezetője.

E cégek – ha rugalmasabbak – kedvezőbb versenyhatósági elbírálásban részesülhettek volna. Tény, a hazai vállalkozások – feltételezhetően az üzlettársak bojkottjától tartva – általában tartózkodnak a feljelentéstől, ám az idén nem egy vizsgálat indult az úgynevezett engedékenység alapján.

Ez a versenyhatóság számára komoly segítség, hiszen a kartell feltárásához fűződő közérdek sokkal fontosabb, mint a szövetkezők bírságolása. A hivatallal együttműködő cég az eljárás során teljes védelmet élvez, és a versenyszakemberek tudomása szerint a feljelentőket eddig nem érte retorzió a gazdasági forgalomban. A kartellcsoport ez idő tájt hat ügyben vizsgálódik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.