BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A TV2 és az RTL zsarolni szeretné a politikusokat - véli az AH vezérigazgatója

Az Antenna Hungária (AH) vezérigazgatója szerint az RTL Klub és a TV2 azért nem akar megegyezni a digitális platformra kerülésről, mert féltik a reklámpiacon elért részesedésüket, és zsarolni szeretnék a politikusokat.

Az AH nyitott volt a megegyezésre, de a TV2 és az RTL Klub gyakorlatilag túszul ejtette a digitális átállást a saját érdekeikre koncentrálva. Ez a két televízió birtokolja a mintegy 70-80 milliárd forintos tévés reklámpiac 80 százalékát, és meg akarják őrizni ezt az arányt, ezért dönthettek úgy, hogy nem mennek föl december 1-jén a digitális platformra.

A koncessziós díjaikat is csökkenteni szeretnék, így a digitális átállás elindulásával egy időben azonnal megkérték az ORTT-t, hogy felezze meg az analóg licencük díját. Ez évente 900 millió forintos megtakarítást jelentene csatornánként. Emellett azt is el szeretnék érni, hogy több csatornájuk is lehessen a platformon, ám a médiatörvény jelenleg ebben megakadályozza őket – mondta el Jean-François Fenech, az Antenna Hungária vezérizgatója a Világgazdaságnak adott interjújában.

Hogy könnyebben elérhessék a céljukat, úgy döntöttek, hogy ellehetetlenítik a digitális platformot. Ezzel problémát kreáltak a politikusok és mások számára is. Most abba a pozícióba kerültek, hogy azt mondhatják, nem csatlakoznak, amíg nem tudják biztosítani a saját előnyeiket – vélte a vezérigazgató.

Jean-François Fenech leszögezte: nem diktálnak olyan feltételeket, amelyek ellentmondanak a versenytörvénynek. Nemzetközi szabványok alapján alakították ki a platformhoz való csatlakozás szabályait mind az időtartam, mind a minőség, mind az egyéb kötelezettségek tekintetében. Minőség tekintetében pedig többet vállaltak, mint az analóg sugárzásnál.

Hozzátette: mindenképp meg kell egyezniük az RTL Klubbal és a TV2-vel, a többi tévé ugyanis a két nagyra vár, mondván, önmagukban kicsik ahhoz, hogy egyedül felmenjenek a platformra. A két nagy kereskedelmi tévé is ott akar lenni egyébként – véli Fenech – de diktálni szeretnék a feltételeket: nemcsak nekünk, de a politikusoknak, az államnak, az adófizetőknek is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.