BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csupán hat autómárka élheti túl a válságot

A gazdasági krízis hatására világszerte jelentősen csökken a személygépkocsi-gyártók száma. A következő két évben az autóiparnak konszolidálódnia kell, így a FIAT-nak is partnerre van szüksége.

A cég egyedül túl kicsi ahhoz, hogy talpon tudjon maradni. Amerikában, Japánban, Németországban, egész Európában és Kínában is csak egyetlen nagyágyú maradhat majd a piacon, ezeken kívül még egy francia–japán kooperációnak lehetnek esélyei a fennmaradásra – véli Sergio Marchionne, a FIAT csoport vezérigazgatója.

Egy autógyárnak éves szinten több mint 5,5 millió gépkocsit kell előállítania ahhoz, hogy megérje az üzletmenet – nyilatkozott Marchionne az Automotive News Europe-nak. Jelenleg a Toyota, a GM, a Volkswagen, a Ford és a Renault-Nissan képes erre. A FIAT-nak ezen szint fele sincs meg, és sok cég van hasonló helyzetben.

A vezér egyelőre nem határozta meg, hogy milyen nevek merülhetnek fel a partnerkeresés során. Az biztos, hogy az üzlet teljes mértékben megváltozik, és nem mehet tovább úgy, ahogy eddig. A függetlenség ebben az iparágban tovább nem tartható fenn – vázolta fel a jövőt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.