BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre jobban körvonalazódik az újabb vasúti sztrájk

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) vezetői nem jutottak megállapodásra a MÁV-társaságok képviselőivel a munkaügyi egyeztetés 59. fordulóján sem.

A tárgyalást követően Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke elmondta: amennyiben nem születik megállapodás, kilenc napon belül elindítják a határozatlan ideig tartó sztrájkot.

Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a három kiszervezett társaságból a MÁV Cargo munkavállalói megkapják a 250 ezer forintot és a 10 százalékos bérfejlesztést is, miközben a másik kettőnél dolgozók semmit sem kapnak.

A pénteki tárgyalás során a vasúttársaság megerősítette korábbi álláspontját, miszerint nem tudja teljesíteni a szakszervezeti követeléseket.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az egyeztetést követően elmondta: reggel óta folytak a tárgyalások a MÁV és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről. Az előrejutást az akadályozza, hogy a VDSZSZ a szerződés hatályát a vasúttársaság által javasolt egy év helyett több évre szeretné kiterjeszteni - fogalmazott.

Sigulinszki Tibor közölte: a sztrájk esetén még elégséges szolgáltatásról és a VDSZSZ követeléseiről egyáltalán nem közeledtek az álláspontok a nap folyamán. Hozzátette: minden bizonnyal sztrájk következik.

A VDSZSZ két fő követelése továbbra is az, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételéből minden vasutas számára fizessenek ki nettó 250 ezer forintot, valamint hogy a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak - a 2008-as évre visszamenőleg is - biztosítsanak 10 százalékos többlet-béremelést.

Az egyeztetést a felek december 10-én, szerdán folytatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.