BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2500 ember kerül utcára! Csökkentik a vezetők javadalmazását is a Lenovo-nál

A kínai Lenovo-csoport csütörtökön bejelentette, hogy a világgazdasági válság következményeként mintegy 2500 munkahelyet szüntet meg.

A világ negyedik legnagyobb személyi számítógép (PC) gyártója azt reméli, hogy ezzel az intézkedéssel mintegy 300 millió dollárt takarít meg a 2009-2010-es pénzügyi évben.

A mintegy 2500 fő a munkavállalók 11 százalékának felel meg, s a leépítések vezetői posztokra is kiterjednek. A költségek csökkentésének érdekében a Lenovo ugyanakkor 30-50 százalékkal csökkenti a menedzsment javadalmazását, ideértve a béreket, a hosszú távú ösztönzőket és más juttatásokat is. Emellett a Lenovo egy üzleti egységbe vonja össze és konszolidálja a csendes-óceáni ázsiai, a teljes kínai és oroszországi részlegét.

 A pekingi székhelyű, a hongkongi tőzsdén jegyzett Lenovo eladásai világszerte csökkentek, de különösen nagy mértékben Kínában. "A kínai gazdaság lassulása ugyancsak súlyosan érintette a csoport számára hagyományosan nagyon fontos piacot" - áll a Lenovo közleményében. A globális lassulás miatt 78 százalékkal csökkent a Lenovo profitja tavaly a szeptemberrel végződött negyedévben. A cég adózott eredménye 23 millió dollár, egy részvényre 27 cent lett, az egy évvel korábbi 105 millió, egy részvényre 1,22 dollár után.

 A Lenovo eladásai mindössze 0,4 százalékkal 4,33 milliárd dollárra nőttek. A vártnál jóval rosszabb eredmény hátterében az áll, hogy visszaestek a PC-eladások. A Lenovo arra számít, hogy a decemberrel végződött negyedévről veszteséget kell jelentenie. A hír hatására több mint 20 százalékkal esett a Lenovo-részvények árfolyama a hongkongi tőzsdén csütörtökön. A Lenovo, amelynek adásvételét szerdán felfüggesztették, kedden még 12,2 százalékkal drágult az átszervezési tervek közelgő bejelentésének hírére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.