BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ENI oldhatja meg a gázvitát?

Áthidaló megoldások keresésének napja várható a gázvitában pénteken. Mindenekelőtt az olasz ENI energiaipari vállalat megpróbál összehozni egy nemzetközi konzorciumot, amely átmenetileg megvásárolná Oroszországtól, és - valószínűleg valamilyen hitelkonstrukcióban - Ukrajnának adná azt a földgázt, az úgynevezett "technológiai gázt", amely a csővezetékek működtetéséhez szükséges.

 A konzorciumot Dmitrij Medvegyed orosz államfő és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök javasolta. Az ENI szerint a konzorciumban rajta kívül a Gazprom, a német E.ON, a francia Gaz de France Suez és egy osztrák társaság venne részt.

Korábban Ukrajna sajnálattal tudatta, hogy nincs meg a technológiai gáz, illetve nem tudja - mint a tranzitszerződés egyébként előírja - saját tartalékaiból előteremteni azt.

Tervek szerint Julija Timosenko ukrán miniszterelnök és Putyin orosz kormányfő szombaton Moszkvában tárgyal, és még az asztalon van egy csúcsértekezlet teve is szombatra, szintén Moszkvában, amelyen Oroszország, Ukrajna és az érintett EU-országok vezetői vennének részt. Brüsszelben nem fogadta túl nagy lelkesedés az orosz meghívást, de azt mondták, hogy legalább az Európai bizottság és az EU soros, cseh elnökségének képviselői ott lesznek, ha az ukrán vezetés is megjelenik Moszkvában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.