BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Durvul a helyzet Ferihegyen! Színjáték és per

Hiába jelentette be szerdán a Budapest Airport (BA), hogy hazaküldi a görög biztonsági ellenőröket Ferihegyről, mégsincs béke. A szakszervezeteket közben beperelték.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete  (RDSZSZ) állítják, dokumentumaik vannak arról, az érintett külföldi munkavállalók továbbra is a cég alkalmazásában állnak, csak fizetett szabadságra mentek.

A cég egy héttel ezelőtt tett ajánlatot az érdekképviseleteknek, mely szerint a kollektív szerződésről való tárgyalás ideje alatt - január 23-ig - nem alkalmazna több külföldi munkavállalót.  Cserébe azt kérték a LESZ-től és az RDSZSZ-től, hogy ez idő alatt ne legyen sztrájk a repülőtéren. A szakszervezetek közölték: csak akkor mondanak le átmenetileg a sztrájk lehetőségéről, ha a már Magyarországon tartózkodó a görög munkásokat is azonnal hazaküldik, a munkaadó pedig kész érdemi tárgyalásokat folytatni a dolgozók követeléseiről. A szakszervezetek most arra kérik a repülőtér vezetőségét, hogy hozza nyilvánosságra külföldiek munkaszerződéseinek részleteit, hogy tisztázódjon a helyzet. Mivel jelenleg nagyon valószínűnek tartják, hogy a görögök csak fizetett szabadságon vannak.

Közben a földi kiszolgálás feladatait végző Airport Security Kft. büntető feljelentést tett a két szakszervezet ellen, folytonosan és sorozatosan, nagyobb nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás és becsületsértés miatt. Legutóbb a repülőtéri takarítás kiszervezése kapcsán állította a LESZ és az RDSZSZ, hogy az Airport Security Kft és alvállalkozói ellen az elmúlt években többször hozott elmarasztaló ítéletet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), mely ítéletek milliós bírságokkal jártak. A LESZ és az RDSZSZ állítja, jelenleg is folyik egy vizsgálat. Ezzel szemben az Airport Security vezetése állítja: még soha nem szabtak ki semmilyen pénzbírságot a cégre.

Az Airport Security, a Budapest Airport, valamint a Repülőtéri Üzemeltetési Dolgozók Szakszervezete a héten írt alá megállapodást a takarítást kiszervezéséről, mely tevékenységet a jövőben az AS fogja végezni. A LESZ és az RDSZSZ azt állítják: színjáték történt, a dolgozók 95 százaléka nem fogadta el a takarítás kiszervezését. Közleményükben úgy fogalmaznak: a Repülőtéri Üzemeltetési Dolgozók Szakszervezete egy látszat-szakszervezet, mely mindösszesen száz tagot számlál, akik zömében menedzserek, műszakvezetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.