BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfüggesztették a ferihegyi sztrájkot

Felfüggesztették a sztrájkot szerda reggel 6 órától a szakszervezetek Ferihegyen - mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője az MTI-nek.

Hozzátette: a reggeli órákban ennek ellenére zárva tart az 1-es terminál, a járatok a 2-es terminálról közlekednek. A járatok menetrend szerint, várhatóan késések nélkül közlekednek. A BA délelőtt dönt arról, hogy mikor nyitja meg az 1-es és a 2A terminált.

A keddi egyeztetés eredménytelenül zárult. A munkaadó szerint a szakszervezetek visszatértek eredeti követeléseikhez. Az érdekképviseletek pedig bírálták, hogy a Budapest Airport eltávolította munkahelyükről a sztrájkőröket. A Budapest Airport javasolta, hogy az egyeztetésekbe vonjanak be munkaügyi közvetítőt, ezt azonban a szakszervezetek elutasították.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) hétfőn délután 4 órától folytatja a december 22-én felfüggesztett munkabeszüntetést, miután továbbra sem tudtak megegyezni a kollektív szerződésről. A sztrájk támogatottsága alacsonyabb volt a decemberinél, járatot nem kellett törölni és a gépek menetrend szerint időben indultak.

Szakaszos munkabeszüntetéssel, a sztrájkfenyegetés fenntartásával kívánnak nyomást gyakorolni a munkáltatóra szakszervezetek - indokolta a sztrájk felfüggesztésést Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke az MTI-nek. A munkáltató szerinti alacsony sztrájk támogatottságot illetően hangsúlyozta: nem kívánnak számháborúban részt venni, a BA-nak pedig tudomásul kellene vennie, hogy a munkavállalók 90 százaléka, még decemberben határozottan kiállt a követelések mellett, amelyek azóta sem változtak.

Csorba Attila a BA vezetését, illetve magatartását hibáztatja az egymáshoz nem közeledő álláspontok miatt. A munkaügyi közvetítőt illetően úgy fogalmazott: nem a közvetítést utasítják el, a személyben nem tudnak megegyezni a munkaadóval. Csorba Attila megerősítette: amennyiben folytatnák a sztrájkot - mivel bejelentési kötelezettségük nincs - csak néhány órával korábban jelentenék azt be. A LESZ és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) december 10-én hirdetett sztrájkot, amelyet 22-én felfüggesztettek. A felek azóta is egyeztettek a kollektív szerződésről, eredménytelenül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.