BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: a fogyasztók fizették ki a gáztározók árát, de megérte

A kedden ománi látogatásra érkezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök örömét fejezte ki Maszkatban, hogy felújultak a Magyarországra irányuló gázszállítások.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: a lezárult gázválság egyik fő tanulsága, hogy helyesen járt el Magyarország, amikor nagyon sok tározót épített az elmúlt öt-hat évben. A fogyasztók fizették ki ezek árát a gáz árában, de alighanem ők is úgy gondolják most, hogy megérte, mert az energiabiztonság elsődleges.

További fontos tanulságként említette, hogy össze kell kötni az európai uniós régió energiavezetékeit, és új vezetékeket kell építeni Európában. Hozzátette: jelenlegi ománi és katari látogatásának is az a fő célja, hogy új energiabeszerzési forrásokról - cseppfolyós földgáz szállításáról - tárgyaljon. Elemezni kell, nem érdemes-e megfontolni, hogy ne Oroszország és Ukrajna közti vita tárgya legyen az Ukrajnán keresztül történő szállítás, hanem az Európai Unió és annak tagországai állapodjanak meg Ukrajnával, és mi az orosz határon vegyük meg a gázt - mondta a kormányfő. Hozzátette: ezt egy ország nem teheti meg, közösen kell megtennünk.

Magyarországnak mindenesetre érdemes lenne ezt kezdeméyeznie. Magyarország ősszel jól vizsgázott a pénzügyi válságban, most pedig jól vizsgázott a gázkrízis megoldásában. Ahogyan a korábbi válságokat kezeltük, olyan bátorsággal kell kezelnünk az előttünk álló gazadasági recessziót is - vélekedett. A kormányfő megköszönte sok százezer magyar család "visszafogottságát", amely lehetővé tette, hogy Magyarország segítsen a gázellátási válságtól súlyosan szenvedő Szerbiának és Boszniának. Hangsúlyozta: ez nem egyszerűen a kormány döntése volt, a magyar átlagemberek támogatták e lépést.

Visszatekintve a gázválságra leszögezte: elfogadhatatlan, hogy akár Moszkva, akár Kijev olyan helyzetbe hozza Magyarországot, az Európai Uniót, hogy az általunk sokszor nem is pontosan értett vitájuk miatt az európai gazdaság és a családok ilyen nehéz heyzetbe kerüljenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.