BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hátbaszúrták a munkavállalókat Ferihegyen? Egy téves levél

A szakszervezetek öt módosító pontjából csupán egyről hajlandó egyáltalán tárgyalni a Hochtief-Budapest Airport vezetése. Eközben egy téves címre küldött levélből kiderült, hogy újabb illegális görög sztrájktörők érkeznek Ferihegyre. Miközben a vezérigazgató bizalomerősítő lépéseket ígért, a menedzsment valójában csak a dolgozók kifárasztásán és megtörésén ügyködik - közölte a LESZ

Tíz elvesztegetett nap után a Hochtief-Budapest Airport vezetősége eleget tett törvényes kötelezettségének, és január 7-én tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetekkel. A megbeszélésen a menedzsment tartalmi engedményekre nem volt hajlandó, ugyanakkor a felek kölcsönös bizalomerősítő lépésekre tettek ígéretet.

Az optimizmust azonban hamar eloszlatta az a véletlenül téves címre küldött levél, ami a szakszervezetek birtokába került tegnap, a koraesti órákban. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a vezetőség újabb görög sztrájktörők repülőtéri belépési engedélyét szervezi. Jost Lammers vezérigazgató a bizalom erősítéséről beszél, és békülékeny üzenetekkel igyekszik félrevezetni a közvéleményt, de valójában elhúzódó konfliktusra készül. Különösen azért aggályos ez a lépés, mert a „görög zsoldosok” hazaküldése a szakszervezetek egyik legfontosabb feltétele a megállapodáshoz.

Az illegális sztrájktörők szállása eddig legalább 22 millió forintjába került a vállalatnak. Ezen felül ellátásuk, és a szakszervezetek értesülése szerint 1500 eurós illetményük is a cég kasszáját terhelik. Ha a vezetőség valóban a megegyezést, és nem a dolgozói érdekképviseletek megtörését tűzte volna ki célul, akkor ebből az összegből akár több sztrájkkövetelést is teljesíteni lehetett volna.

A január 8-i, soron következő tárgyaláson a menedzsment ugyanakkor a szakszervezetek öt módosító javaslatából csak egyetlen egyet volt hajlandó egyáltalán napirendre venni. Ezt – hogy törvényi kötelezettségeink eleget téve kész tárgyalni a kollektív szerződésről – igyekszik a cégvezetés jelentős gesztusnak beállítani.

A szakszervezetek álláspontja szerint a menedzsment nem is törekszik megegyezésre. Miután a sztrájk felfüggesztése után tíz napig hiába akartak tárgyalóasztalhoz ülni az érdekképviseletek, most is csak az ismert ultimátumokat lehet hallani a vezetéstől. Eközben pedig a jogos sztrájk illegális leverésére készülnek, újabb jogsértésekkel - áll többek között a szakszervezeti közleményben

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.