BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nabucco: nincs áttörés

Inkább ígéretes, mint áttörésnek számító kijelentések hangzottak el a tegnapi Nabucco-konferencián. Az orosz érdekektől függetlennek szánt gázimport-beruházás két fő kérdése továbbra is az, hogy lesz-e rá pénz, s hogy kerül-e majd gáz a vezetékbe.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök derűlátó: június közepére várja a projektről szóló kormányközi megállapodásokat, majd az előzetes egyezményeket a gáz szállítóival. Szerinte jó esély van az indításhoz szükséges 200-300 millió euró uniós forrásra is, összesen egyébként kétmilliárd uniós eurót remél a mintegy 7,9 milliárdos beruházáshoz. A második orosz–ukrán gázviszály után sokak szerint a Nabucco teremtheti majd meg az európai gázellátás biztonságát.

Ám van olyan vélemény is, hogy a politikusok túldimenzionálják a gázbiztonság kérdését, s hibáznak, amikor az oroszokkal szembeni alternatívákat „minden jóval felöltöztetik”. Az import diverzifikálásán belül a Nabucco csak egy lehetőség, tévedés egyedül ettől várni a gázbiztonságot. A tranzitkockázatra az orosz–ukrán vita végleges megoldása adhatja meg a választ. Üzletileg annál fontosabb a gázimportunk forrásainak bővítése. Az EU gázigénye 2030-ra megduplázódik, közben az orosz készletek fogynak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.