BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Összeomlott" a Szilícium-völgy - Pótolhatatlan veszteség Jobs távozása?

Az Apple vezérigazgatója valóságos nemzeti kinccsé vált a cég kedvelői és a szakmai körök egy részének szemében is. Steve Jobs júniusig betegszabadságon marad, a Szilícum-völgy pedig kissé mintha már gyászolna.

"Az Apple a tech-kultúra szerves részévé vált termékekkel kapcsolatos vízióinak köszönhetően. Nem világos, hogy Steve Jobs vezetése nélkül be tudja-e tölteni ezt a szerepet a cég" – idézi a BBC a TechCrunch blog szerkesztőjét.

Hasonlóan vélekedik a Piper Jaffray vezető elemzője is, aki úgy nyilatkozott: Steve Jobs "varázsát képtelenség helyettesíteni." Ugyanakkor a Gartner szakértője szerint az Apple vezér pótolhatatlansága valójában csak látszat.

Van Baker szerint természetes, hogy Jobs betegségének hírére zuhantak a részvények, hiszen az a személy esik ki a munkából, aki a cég arcát képviseli. Sokan ezért úgy gondolják, Jobs állapota egyenlő a vállalat állapotával. Baker kijelentette: a vezérigazgatói teendőket átvevő Tim Cooker jó szakember, ezért az Apple remekül működik majd Jobs nélkül is.

Steve Jobs most másodszor szünetelteti vezérigazgatói tevékenységét: 2004-ben hasnyálmirigy rákkal kezelték, ezért hat hónapra átadta a vezérlést.

A legtöbb elemző szerint a kérdés az, hogy mostani szabadsága után visszatér-e a céghez. A vezér egészségi állapota pár hónapja került ismét a figyelem középpontjába, Jobs ugyanis feltűnően sokat fogyott.

Az idén először a MacWorld konferencián sem ő tartotta meg az Apple előadását, bár akkor még tagadta, hogy egészségének köze lenne a döntéséhez. A Needham &Company elemzője szerint tekintve a betegségének természetét, a piac most inkább arra számít, hogy Jobs nem tér vissza a céghez, ezzel egyidőben pedig mindenki az utódlás kérdésének megvitatására vár.

Az Apple-vezér korábban nyíltan beszélt saját állapotáról: egy 2005-ben, a Stanford Egyetemen tartott beszédében úgy fogalmazott: az a tudat, hogy már nem él soká, a legfontosabb döntések meghozatalában segítette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.