BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zavar a szerbiai és a boszniai tranzitban

Az FGSZ-nek egyelőre nem igazolták vissza és nem is küldték Ausztria felől a Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának szánt gázt, így egyelőre az FGSZ-nek sincs mit továbbítania. A hazai ellátás zavartalan, a felhasználás korlátozás fennáll.

Vasárnap az ország gázfogyasztása 62,5 millió köbméter volt. Ukrajnából érkezett földgáz. Ausztria irányából átvettük a Magyarország számára tervezett mennyiséget, de a Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának szállított mennyiséget csak részben vette át és továbbította az FGSZ, mert reggel 4.00 órától a betáplálás többször nullára csökkent. A társaság - figyelembe véve, hogy ezen országok megszakítható szállítási szerződéssel rendelkeznek - arányosan csökkentette a részükre szállított mennyiséget.

A mára várható fogyasztás 63-66 millió köbméter az ipar újraindulásától függően. Az I. korlátozási kategóriát továbbra is fenntartj az FGSZ. 66 millió köbméter gáz áll rendelkezésre, ezen belül földalatti gáztárolókból 53 millió, hazai termelésből 9 millió, nyugati importból 4 millió köbméter. Ezek egyeztetése folyamatban van. Ukrajna felől továbbra sem érkezik gáz.

Gáz nélkül Szerbia és Bosznia

Mára az osztrák diszpécserszolgálat nem igazolta vissza, hogy átadja a Szerbiának tranzitálandó 2,7 millió és a Bosznia-Hercegovinának tranzitálandó 1,5 millió köbmétert, így ezek kiszállítását megszakítottuk. Amint visszaigazolják és átadják a mennyiséget, az FGSZ felújítja a szállítást. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. folyamatosan elemzi a helyzetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.