BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bérlők rájönnek, hogy nekik áll a világ - Colliers elemzés

2009. január 28-án a Colliers International budapesti irodájának felsővezetése és üzletágvezetői sajtótájékoztatót tartottak a 2009-es év kilátásairól. „Ez az év a kihívásokról szól majd. Az európai gazdaság nagyjából egy év lemaradással követi az amerikai válságot, így az öreg kontinensen várhatóan ez az év a nagyvállalati csődök, a szűkülő exportpiacok és a fogyasztás esésének éve lesz.

A bankok még megfontoltabban bánnak majd az ingatlanpiaccal, és a befektetési környezet még elővigyázatosabbá válhat. Ugyanakkor 2009-ben lehetőségek is adódnak majd, legfőképpen a vásárlók és a bérlők számára,” – foglalta össze a várakozásokat Hidasi János, a Colliers International operatív igazgatója.

Az eseményt megnyitó beszédében Michael Smithing ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy 2008 szeptemberében a világ megváltozott. Ebben az esztendőben - 13 évi folyamatos növekedés után először - a GDP 2,5 százalékos csökkenése várható. A legtöbb elemző a javulást 2011-re várja.

Balla Ákos, az értékbecslési divízió igazgatója felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy jelentős negatív változás történt az ingatlanok értékekben. B és C kategóriába sorolható ingatlanok és magas rizikójú fejlesztési ingatlanok esetében jelentős értékveszteség realizálódott.

Az általános gazdasági helyzet az A+ kategóriás piacot is érinti, ám itt még mindig van hely olyan bérlők számára, akik kompromisszumoktól mentesen kívánnak dönteni az arculat és helyszín kérdéseiben, és hajlandóak 20 euró/négyzetméter, vagy ennél is magasabb bérleti díjat fizetni.

2009-ben jelentős bérlői aktivitásra számítunk, hiszen ahogy a bérlők rájönnek, hogy nekik áll a világ, ki fogják használni a lehetőségeket és újratárgyalják a bérleti szerződéseket, vagy új irodaházba költöznek. A szállodapiacot illetően Hamish Williams megjegyezte, hogy mind a fapados légitársaságok részéről, mind pedig a kétcsillagos, olcsó szállodák fejlesztői részéről megújult a Magyarország iránti érdeklődés. Ahogy azt a szálloda üzletág igazgatója elmondta, hogy 2009-ben összesen 517 új szállodai szoba áll építés alatt, ennek 13 százaléka ötcsillagos, és a fennmaradó 87 százaléka négycsillagos hotelben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.