BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apple mindenütt és sehol – Az iPhone-t másolja mindenki

A barcelonai Mobil Világ Konferencián a gyártók egymás után mutatják be az új készülékeket. A képzelőerő azonban drága mulatság egy ilyen évben, ezért a cégek szorgalmasan utánozzák az iPhone receptet.

A világ legfontosabb mobilinformatikai cégei Barcelonában gyűltek össze, hogy bemutassák új termékeiket, de úgy tűnik, "a képzelőerő drága mulatság egy ilyen évben" – fogalmaz a Nomura Securities elemzője a Reutersnek nyilatkozva. A Nokia, a Samsung, a HTC és az LG – vagyis a mobilkommunikáció óriásai – egy olyan modellt utánoznak, amely a piac mindössze egy százalékát mondhatja a magáénak.

Egy éve az iPhone érintőképernyőjét, külsejét utánozták a cégek, most pedig a szoftvert igyekeznek saját készülékükre átvinni. Egy nagy szolgáltató név nélkül úgy nyilatkozott: mindenki az iPhone-t másolja és olyan termékekkel jelennek meg, amelyek még nem készek a piacra lépésre. Az elemzők szerint a "klónok" gyakran sokkal lassabbak példaképüknél. Erre példa az LG GM730 okostelefonja, amelynek öt-harminc másodpercre van szüksége a rendszertöltésre.

Az Apple jogi lépésekkel fenyegette meg azokat a cégeket, amelyek másolják szabadalmi oltalom alatt álló technológiáit, például a multi touch-ot. Ha a riválisok folytatni akarják a gyártást, kerülőúton kell eljutniuk ugyanahhoz az eredményhez és csökkenteniük kell áraikat, ami viszont nem tesz jót az eddig igen nyereségesen működő ágazatnak.

Ráadásul az Apple sem vár tétlenül: elemzők szerint a Szilícium-völgyi cég egy belépő szintű iPhone-t dob piacra júniusban 299 dollárért (71 ezer forint), amelyet a szolgáltatók 99 dollárért (23 ezer forint) forgalmaznak majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.