BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most csak 50 ezret adnak a havi bérből a Malévnál, a többit később utalják

A Munkaügyi Főfelügyelőségen tesz bejelentést a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ), miután a Malév tegnap nem fizette ki mintegy 850 dolgozó csaknem két éve változatlan bérét - áll a szakszervezet közleményében.

Az érdekképviselet bérek azonnali kifizetését követeli, és bértárgyalásokat is kezdeményez. Tegnap a Malév GH vezérigazgatója és a Malév Zrt. HR-igazgatója írásban is jelezte, amit a dolgozók maguktól is észleltek: nem fizetik ki a jogos béreket. A cégvezetés fejenként 50.000 forint kifizetését vállalta egy-két napon belül, a többiről – tájékoztatásuk szerint – a jövő héten intézkednek - szól a közlemény.

A LESZ álláspontja szerint a lépés megengedhetetlen, ezért a szakszervezet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelethez fordul hivatalos panasszal. A LESZ, azon túl, hogy a jelenleg esedékes bérek azonnali kifizetésére szólítja fel a cég tulajdonosait – az orosz Vnyesekonombankot, Költő Magdolnát és Kiss Kálmánt – bejelenti, hogy bértárgyalásokat is kezd, amelyeken azonnali fizetésemelést követel a cégnél dolgozóknak.

A Malév csütörtökön hivatalosan tájékoztatta a dolgozóit arról, hogy februárban a bért két részletben fizeti ki, és az első 50 ezer forintot pénteken már át is utalta - közölte Németh Krisztina, a Malév szóvivője pénteken az MTI-vel. 

Hozzátette: a második részletet a február 10-i közgyűlést követő napokban tervezik kifizetni a késedelmi kamattal együtt. A szóvivő magyarázatként a világgazdaságban és Magyarországon tapasztalható romló gazdasági környezetre és ezen belül a Malév nehéz pénzügyi helyzetére, valamint a légiközlekedés szezonalitásából fakadó alacsonyabb forgalmú és bevételt eredményező téli időszakra hivatkozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.