BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nézze meg! Mik lesznek 10 év múlva a divatszakmák?

Míg Magyarországon egy-két évtizeddel ezelőtt a képzési rendszer viszonylag jól tervezhető volt, addig manapság nehéz feladat előtt állnak azok az intézmények, amelyek nemzeti szinten hivatottak eldönteni, milyen tudásbázisra lesz szükség öt-tíz év múlva a magyar piacon – írja a HVG.

A lap szerint hosszú távon a bio- és környezettechnika, ezen belül az alternatív energiaforrások kutatása, fejlesztése és az ehhez kapcsolódó termékek gyártása, a biztonságtechnika és a vagyonvédelem, az egészségügy és az oktatás (elsősorban a magánszektorban), valamint a távmunka jelenthet majd kiutat.

Bio- és környezettechnika: a biotechnológia fejlődése robbanásszerű, a foglalkoztatott szakemberek száma évente megduplázódik. A gyógyszeriparban és az egészségügyben is nagy szükség van rájuk, például olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek nemcsak a tüneteket, hanem a betegség okát is megszüntetik.

Biztonságtechnika: a háztartások, irodák és hivatalok a világháló részei lesznek, és az internetes adatátvitel forgalmának növekedése többek között az elektronikus bűnözés fellendülését is előidézi.

Egészségügy: az öregedő társadalomban az egészségügy egyre nagyobb szerephez jut, bár az államilag támogatott társadalombiztosítási rendszerek folyamatos költségcsökkentésre fogják szorítani a kórházakat és egyéb intézményeket. Ugyanakkor az egészséges életmód terjedése miatt kirobbanó wellness divat jó üzletet kínál a vállalkozóknak is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.