BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A spekulatív fejlesztések háttérbe szorulását várja a DTZ

A gazdasági válság 2008 második felében Magyarországot is elérte. Ennek hatása a kereskedelmi ingatlanpiac év végi adatainak jelentős részében még nem mutatkozik meg, 2009-ben azonban már jelentős változásokra lehet számítani minden területen – írja 2009. márciusi Kiskereskedelmi Ingatlanpiaci Elemzésében a DTZ.

Az irodapiacon az új irodaállomány és a kereslet is meghaladta a korábbi évek adatait, és a modern irodaállomány elérte a 2 millió négyzetmétert. Mivel a kereslet 22 százaléka fejlesztés alatt álló irodákra irányult, és a kínálat közel 250 000 négyzetméterrel nőtt, az üresedési ráta 16,8 százalékra emelkedett, mely 2004 harmadik negyedéve óta nem volt ilyen magas.

2008-ban az ipari ingatlanpiacon két és félszer annyi terület került átadásra, mint 2007-ben. A kereslet éves viszonylatban 83 százalékkal volt magasabb, melynek jelentős részét 2008-ban is a logisztikai szolgáltatók tették ki.  

A kiskereskedelmi piacon a vidéki fejlesztéseké volt a főszerep, az átadott ingatlanok 90 százalék-a Budapesten kívül helyezkedik el. Az 1 000 lakosra jutó kiskereskedelmi terület Budapestet követően Debrecenben a legmagasabb, a DTZ elemzése szerint viszont 2011-re a második helyet várhatóan Győr fogja átvenni.

A befektetési piacot sújtotta elsőként a válság – a 2007-es rekord év után a befektetési volumen 80 százalékkal esett vissza. 2009 során várhatóan a vevők és eladók árazási elképzelései közelebb kerülnek egymáshoz, mivel az eladók pénzügyileg szorult helyzetben lehetnek, és a bérlői aktivitás is jelentősen visszaeshet.

Előreláthatóan számos fejlesztési terv elhalasztásra lesz ítélve a gazdasági nehézségek, a bizonytalan piaci körülmények miatt. A fejlesztés alatt álló projektek a következő években kerülnek piacra, ami nagymértékben meg fogja növelni az ingatlanállományt. Spekulatív fejlesztések háttérbe szorulását és az előbérleti szerződések elterjedését valószínűsítik a DTZ szakértői, főként az ipari ingatlanpiacon. A tulajdonosok részéréről nagyobb mértékű rugalmasság várható a bérleti szerződések újratárgyalásánál és az új bérlők vonzásánál egyaránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.