BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Colliers: Esni fognak a hozamok 2009-ben

Nagyon kevés üzlet köttetett 2008-ban az ingatlanbefektetési piacon: a Colliers International adatai szerint összességében 411 millió euró cserélt itt gazdát.

Ezen a csendes piacon az irodai irányadó hozam csupán 60 bázisponttal nőtt 2007-hez képest, elérve a 6,5 százalékos szintet 2008 végére. "Várakozásaink szerint a hozamok esni fognak 2009-ben, hiszen a befektetők, akik szigorúbb finanszírozási feltételekkel kell majd, hogy szembenézzenek és más befektetési lehetőségeik is vannak, jelentős árcsökkentési igénnyel fognak fellépni a piacra való visszatérés előtt" – mondta Hamish White, a Colliers International budapesti irodájának Befektetési üzletág vezetője.

"Nehéz év volt a tavalyi, hiszen a minőségi ingatlanok tulajdonosai a kivárásra játszottak, a legtöbb 2008-ben lezárt tranzakció még 2007-ben elkezdődött. A nehéz körülmények ellenére a Colliers azonban sikeresen lezárt nyolc tranzakciót, amely jól mutatja, hogy megálltuk a helyünket a piacon" tette hozzá White.

A budapesti ingatlanbefektetési piac most viszont az összes európai várossal versenyben áll a befektetők kegyeinek elnyeréséért. "A magyar piac fundamentumainak jelenleg nagyon kicsi a súlya: a befektetők látják, hogy akár Londonban is vásárolhatnak irodaépületeket 7,5 százalék körüli hozamszinteken, minek vegyenek hát drágábban budapesti épületeket, még ha jó minőségűek is. Az eladásra kényszerülő tulajdonosok mindenképp szem előtt kell, hogy tartsák ezt az elvárásaik megfogalmazásakor. A hozamok Budapesten is vissza fognak térni a 2002/2003-as szintekre" összegezte Rémi Couture, a Colliers International piackutatási igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.