BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Finisben az atomerőmű-törvény

Tavasszal kampány indul a civil szféra tájékoztatására, támogatásának megszerzésére

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka megadhatja az elvi hozzájárulást ahhoz, hogy a paksi atomerőmű területén új hazai atomerőmű épüljön, miután a kormány a múlt szerdai ülésen elvben már elfogadta a tervet. A honatyák igenlő döntése esetén a beruházás részleteiről várhatóan külön törvény rendelkezik. Molnár Csaba közlekedési, hírközlési, és energiaügyi miniszter e témában tartott szombati tájékoztatóján a januári gázválságot hozta példaként arra, hogy ellátásbiztonsági megfontolásból növelni kell Magyarország külső energetikai forrásoktól való függetlenségét.

A függetlenedést segíti a paksi atomerőmű üzemidejének folyamatban lévő meghosszabbítása és az új atomerőművi kapacitások építése is. Az ismert uniós gyakorlat és eljárások alapján a beruházás előkészítése hat, a kivitelezés öt-hat évbe kerülne, egy 1000 megawattos atomerőmű ára pedig típustól és mérettől függően 2,5-3 milliárd euró lenne. A 2020-as évek elején már állhat új hazai atomerőművi blokk.

A tárca gazdaságossági, környezetvédelmi és egyéb, jórészt szociális szempontokat vizsgált az előterjesztés előkészítésekor. E szerint a bővítés gazdaságosnak ígérkezik, a nukleáris fűtőanyag jól készletezhető és raktározható, s akár évekre előre is megvásárolható. A paksi atomerőműben jelenleg is két évre elegendő fűtőanyag van. Az üzemanyag számos országból, több földrészről is beszerezhető. A miniszter rámutatott, hogy az így termelt áram ára nem függ az olaj- és gázárak ingadozásától.

Környezetvédelmi oldalról Molnár Csaba az atomenergia emissziómentességét emelte ki, és azt, hogy fajlagosan alacsony mennyiségű veszélyes és normál hulladékot termel. Szociális megközelítésben az ország energetikai függetlenségéről és a térségben keletkező új munkahelyekről, azon keresztül pedig a gazdaság élénkítéséről beszélt. A Finnországban létesülő új atomerőmű építésében például 2000 alvállalkozó és 4000 munkás vesz részt.

A civil szféra támogatásának megszerzése érdekében több nagy, köztük nemzetközi konferencia is lesz tavasszal Magyarországon a Magyar Tudományos Akadémia, illetve energiaügyekkel foglalkozó tudományos civilszervezetek rendezésében. Felmérések szerint 2008 augusztusáról 2009 márciusára szinte minden szempontból jelentősen nőtt a nukleáris energia és az új atomerőművi blokk elfogadottsága Magyarországon.

Az atomerőmű olcsó áramot ad

Magyarország négy blokkal működő, egyetlen atomerőműve tartós állami tulajdonban van.

Egységei 1982–1987 között épültek, leállításukra az eredeti tervek szerint 2012–2017 között kerülne sor. Kapacitásbővítéssel kiegészülő felújításuk azonban tart, sőt a végéhez közeledik, így 2032–2037-ig működhetnek. Az erőmű üzemeltetője a Paksi Atomerőmű Zrt., amely az állami MVM Zrt. állami villamosenergia-nagykereskedő 100 százalékos leányvállalata.

Paks adja az országban előállított áram közel 40 százalékát, s mint ismert, a legolcsóbbat is. Hulladékának tárolásáról az 1996-ban született atomtörvény rendelkezik.

Egységei 1982–1987 között épültek, leállításukra az eredeti tervek szerint 2012–2017 között kerülne sor. Kapacitásbővítéssel kiegészülő felújításuk azonban tart, sőt a végéhez közeledik, így 2032–2037-ig működhetnek. Az erőmű üzemeltetője a Paksi Atomerőmű Zrt., amely az állami MVM Zrt. állami villamosenergia-nagykereskedő 100 százalékos leányvállalata.

Paks adja az országban előállított áram közel 40 százalékát, s mint ismert, a legolcsóbbat is. Hulladékának tárolásáról az 1996-ban született atomtörvény rendelkezik. Három kérdés: molnár Csaba miniszterhez Nem nő-e túlzottan a paksi bővítéssel az atomenergiának való kitettségünk, nem tolódnak-e nagyon a tüzelőanyagmix arányai?

Az új atomerőművi blokk(ok) építése elősegíti hazánk ellátásbiztonságának növelését, importfüggőségünk csökkentését, hiszen az atomerőművek működéséhez szükséges urán a világ számos országából, több kontinensről szerezhető be, mint a szénhidrogén-alapú tüzelőanyagok (politikai szempontból stabil országokból, s nem csak „válsággócokból”, így egy esetleges krízis esetén van más beszerzési alternatíva). Ráadásul a nukleáris üzemanyag jól készletezhető, akár több évre elegendő mennyiség tárolható. A paksi atomerőmű jelenleg két évre elegendő üzemanyagot raktároz, és ez a készlet szükség esetén könnyen növelhető lenne, míg a kőolaj- vagy a földgázkészlet további bővítése rendkívül költséges beruházásokat igényel.

Bár több helyről vásárolhatunk atomerőművi tüzelőanyagot, pillanatnyilag kizárólag Oroszországból veszünk. Rejt-e ez kockázatot?

Megítélésem szerint nem, hiszen az első paksi blokk üzembe helyezése óta az oroszországi szállításokban soha nem volt fennakadás, a szállítmányok mindig időben érkeztek. Másrészről az üzemanyag a tartalékolhatóság miatt nem érzékeny a krízishelyzetekre. Mint említettem, most is van a paksi atomerőműnek kétéves friss üzemanyag-tartaléka.

Világszerte atomerőművi boom van, nem szaladhat-e el ettől a nukleáris tüzelőanyagok ára?

A jelenlegi atomerőmű-építési trendek alapján a folyamatosan növekedő kereslet miatt valóban az üzemanyagárak emelkedése prognosztizálható. Ugyanakkor a kockázat költségekre gyakorolt hatását enyhíti, hogy az atomerőmű költségszerkezetében – a többi erőműtípushoz képest – az üzemanyagköltség részaránya alacsony, 10-15 százalékos. A kockázat hatása csökkenthető olyan hosszú távú szállítói keretszerződéssel, amely biztosítékot nyújthat az erőműnek az árakban bekövetkező változások kiküszöbölésére. A kockázat enyhíthető az üzemanyag készletezésével is abban az esetben, ha ezt a technológiai és jogi korlátok lehetővé teszik. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.